A mi Erzsébetvárosunk

928. Elfogyóban és kukán

2019. július 30. - amier

Az Új7 2019 fb-oldalán tegnap megosztották az új választási körzetek térképét. Mint már tavasz óta tudható, a lakosság számának csökkenése a körzethatárok változását is magával hozta. Most ismét két körzettel lett kevesebb a kerületben, 12-ről 10-re csökkent az egyéni körzetek száma – és ezzel együtt persze a listás mandátumok száma is csökkent, öt helyett 4 lett. (Mindezt szövegesen – utcára, házszámra, lakosságszámra lebontva, térkép nélkül – ITT lehet megnézni az önkormányzat honlapján.)

7ker_vk1.jpg

Szép térkép, most is sok kicsi fura nyúlvánnyal – de biztos nem lehetett másképp megoldani az átrajzolást…

Alapvető változás, hogy Belső-Erzsébetvárosban, a leghektikusabb területen gyakorlatilag csak két körzet maradt, plusz a 3-as egy picinyke darabja – ez dr. Kispál Tibor körzete – s Molnár István 5-ös körzete kapott még 2 háztömböt a körút túlsó, „bulinegyedes” oldalán. Itt azért érdemes megemlíteni, hogy az amőbázás után most is itt, ez utóbbi választókerü- letben történt az egyik legkisebb változás, csakúgy, mint a 2010-es körzet-átrajzoláskor. Akkor – a szorgos, szinte minden területet érintő átszabás közepette – ez volt az egyetlen körzet, amely valamiért érintetlen, változatlan maradt. És a körzet-szabók most se nagyon nyúltak hozzá, eltérően a többi körzettől. Csodálatos véletlen. De lássuk be, van ilyen. Ja.

Mindenesetre ez – mármint az új körzethatár(ok) – legalább már tudható(k). Azt viszont, hogy melyik körzetben ki lesz például az összefogott pártok jelöltje, még mindig homály fedi. Bő két hónappal a választás előtt. Miért?

Payns

P.s.: De hogy ne maradjunk teljesen kukán, Sipos Anna – szintén az Új7 2019 oldalára – feltette a Fidesz (várhatóan) induló jelöltjeit: „Hogy senki se mondja, hogy egyoldalúak vagyunk, ime a fidesz kerületi jelöltjei, indulói (legalábbis ezt feltételezem, a fidelitas oldalán találtam). Bajkai csak mint kakukktojás (na jó, strucctojás) szerepel a képen. Ha ismeritek / valaha láttátok őket, lehet kommentben a tudnivalókat felsorolni…”

***

Markotay Csaba: Szalamandrák. A gerrymanderingnek az az érdekessége, hogy úgy mani- pulál, hogy közben teljesen törvényes – már ha attól az apró, de nem lényegtelen elemtől eltekintünk, hogy a törvényeket a kormánytöbbség hozza, így könnyen újraírhatják, mi a törvényes, és mi nem az. Az említett kifejezés a választókerület-manipulációt, azaz a vá- lasztókerületi határok átrajzolását takarja, amely komoly előnyhöz juttathat olyan pártot vagy pártokat, amely(ek) érdekében ezt a rajzolgatást elvégezték. (…) A függetlenség illú- zióját kelti, hogy a rajzolgatásról a jegyző dönt. Akit a közgyűlés választ meg, ahol pedig a politikai többség akarata érvényesül. A kör ezzel bezárult. Jöhetnek a szalamandrák.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1714987456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása