A mi Erzsébetvárosunk

915. Miben bízhatnak a nyugdíjasok?

2019. június 20. - amier

A napi.hu készített a fenti címmel egy összefoglalást a kormány hosszútávra tervezett humán kiadásairól. A költségvetés tervezetéhez tartozó ötvenéves kitekintésben soksok érdekes szám olvasható. Azon el lehet gondolkodni, mennyi a realitásuk, de arra érdemes figyelni, hogy mit tervez ez a kormány.

nyugdijas1.jpg

Tehát:

  • Európában nem meglepő, hogy várható az ország lakosságának csökkenése, ezen belül növekszik az idősek aránya.
  • A nyugdíjkorhatárt változatlanul 65 évre tervezik, és az éves nyugdíjemelést a várható inflációval számolják. Így a nyugdíjkiadások 50 évre évi 1,7 %-kal nőnének. Ezt már nehezebb elhinni, hiszen az erősen növekvő nyugdíjas létszám és az új nyugdíjasok növekvő kezdő nyugdíjösszege mellett ehhez árszínvonal csökkenés kellene (a most is érezhető 3,5 % növekedés helyett).
  • Közben az egészségügyi kiadások évi 1,1 %-kal növekednének, a hosszú távú ápolás pedig 0,2 %-kal. Ha ez igaz lenne – miközben csak az egészségügyi béremelési ígéretek sokkal magasabbak – akkor az idősebb emberek mielőbbi halálára számítanak.
  • Az oktatási kiadások fél százalékokat nőnének évente, ahol szintén ütközés van a béremelési ígéretekkel és szintén nem elemeztük az oktatási szerkezet megváltozatásának növekvő költségigényét.

Nem beszéltünk a jelenleg is gyalázatosan alacsony nyugdíjakról.

Ugyancsak tegnapi hír, hogy a nyugdíjas létminimum 85 338 forint, tehát több mint félmillió nyugdíjas kap kevesebbet a létminimumnál. Ugyancsak nem beszéltünk az egyre gyengébb egészségügyi ellátásról és a több idős ember nagyobb gondozási igényéről.

Mindezek után az újságcikk eredeti címéhez vissza: Miben bízhatnak a nyugdíjasok? Ennek a kormánynak a mielőbbi elsöprésében.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9714904010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása