A mi Erzsébetvárosunk

907. EP-választás után

2019. május 27. - amier

Nincs tovább várakozás, találgatás, himihumi, itt az eredmény. Most valami okosat, szépet és frappánsat kellene írni. Igazság szerint mi meg is írtuk, csak nem lett se okos, se szép, se frappáns. Így aztán maradnak a száraz tények, beszéljenek azok. Tehát: az EP-választáson soha ilyen sokan nem szavaztak. A Fidesz-KDNP nyert, ők küldheti a legtöbb, összesen 13 képviselőt az új Európai Parlamentbe. A DK 4, a Momentum 2, a Jobbik és az MSZP-P 1-1 mandátumot kapott.

ep2019-5.jpg

Fotó: Ceglédi Zoltán

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint országosan a szavazók 43,37 százaléka, a fővárosban 52,51 százaléka adta le szavazatát. Budapesten a Fidesz-KDNP lista 41, 2 %-ot kapott (281 ezer szavazat), második Demokratikus Koalíció 19,78 %-ot (135 ezer szavazat), szorosan mögötte 3. a Momentum (17,34 százalék, ami 118 ezer szavazatnak felel meg). Az MSZP-P a Momentum szavazatainak alig több mint felét kapta (61 500, azaz 9 százalék), az LMP még a 3 százalékot sem érte el, a Kutyapárt meg megelőzte a Jobbikot.

Erzsébetvárosban 46.74%-os részvétel mellett a listák versenye így alakult:

  • Fidesz-KDNP 37.72%
  • Momentum 21.48%
  • DK 18.19%
  • MSZP-PM 8.71%
  • MKKP 5.53%
  • LMP 3.51%
  • Jobbik 2.72%
  • Mi Hazánk 1.87%
  • Munkáspárt 0.27%

A választás Magyarországon egy olyan játékká fajult, ahol sok párt indul, és a végén mindig a Fidesz nyer. Most sem történt másként, mert valójában csak a politikai paletta egyik oldalán történt változás, a két oldal közötti erőviszonyok változatlanok maradtak. A kormányoldal egyedüli szereplője, a Fidesz, szokásához híven nyert, míg a másik oldalon „csupán” az ellenzéki pártok egymáshoz viszonyított pozíciói változtak: a DK és az MSZP helyet cserélt, az LMP helyére a Momentum lépett, a Jobbikra pedig jelen állás szerint nincs szükség, szélsőséges pártnak ott van a Fidesz. (Föld S. Péter / HírKlikk)

Bár a mostani eredmény az MSZP-nek kudarc, az ellenzéknek siker. Elsősorban a Momen- tumnak siker, Budapesten elképesztően nagyot kaszáltak. Így állunk most. Itt van az újabb (sokadik) lehetőség az önvizsgálatra és az újragondolásra.

a Szerk.

P.s.: A Fidesz eggyel több mandátumot szerzett, mint 5 éve. Az ellenzéki tábor nem nőtt, ugyanazt a tortaszeletet osztottuk újra. Az utolsó percben vagyunk, hogy az önkormányzati választásra valami értelmeset kinyögjünk.

***

A választás hivatalos végeredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása (ennek határideje május 30.) és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb június 14-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4514864504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása