A mi Erzsébetvárosunk

891. Pár(t)huzamok

2019. április 09. - amier

A kamupártos nyomozás lezárása/felfüggesztése közben az embernek óhatatlanul eszébe jut – Lévai Katalin mellett – Móricz Eszter neve is, aki a XV. kerületben gyűjtögette 2018-ban az ajánlásokat. És személyi meg sorrendi azonosságok gyanúja merült fel az ő íveivel kapcsolatban is. Móricz ajánlóívein ugyanis az erzsébetvárosi s a zuglói esethez hasonlóan, a Fidesz ajánlóíveiről való – feltételezhetően másolt – nevek és személyes adatok tűntek fel. Azaz, a Lendülettel Magyarországért párt színeiben induló, volt szocialista politikus jelöltté válását is a Fidesz támogathatta, lásd.: 168 óra cikke fentebb. (Megj.: Móriczot 2017 nyarán a Hajdu elleni fideszes puccskísérlet miatt zárták ki az MSZP-ből.)

kamupart_moricz.jpg

 Fotó: 168 óra

Az o. gy. választáson aztán Hajdú László 23 212 (42.25%) szavazatot kapott és győzött, Móricz Eszter 388-at (0.71%). Előtte, a 2014-es önkormányzati választáson Hajdú László 11 294 szavazattal győzött, Móricz Eszter pedig még a DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-PM-RÁTE színeiben szerzett egyéni mandátumot.

Móricznak meglehetősen régi a „viszonya” Hajduval, akit 2010 augusztusában különös módon távolítottak el soraikból az egykori főpolgármester-helyetteshez, Hagyó Miklóshoz hű rákospalotai szocialisták. A XV. kerületbe, ahol az addigi MSZP-s polgármestert, a párt egyik alapítóját, aki helyben ismert és népszerű volt, a többnyire helyben jóval kevésbé ismert (és népszerű) emberek hozták olyan helyzetbe, hogy felfüggessze a párttagságát.

Közölték ugyanis vele, hogy sem a parlamenti, sem az őszi önkormányzati választáson nem őt indítják. Pont. És 2010 januárjában – hiába ment oda Lendvai Ildikó még pártel- nökként meggyőzni a helyi MSZP-seket, hogy ne legyenek már teljesen őrültek, a jobbára senki által nem ismert, frissen átjelentkezett párttagok leszavazták őt is. (Lendvai Ildikó bemutatott egy közvélemény-kutatást, amelyben 54 százalékon állt Hajdu támogatottsága, a fideszes László Tamásé 38 százalékos volt, az új jelöltet meg még mérni sem tudták. De ez senkit nem érdekelt: áprilisban el is bukták a választást, győzött a Fidesz jelöltje.)

Hajdú ezt követően jelentette be, hogy akkor függetlenként elindul az októberi választá- son. Erre a szocialisták új helyi elnöke és polgármester-jelöltje közölte, ha függetlenként elindul, megszüntetik a párttagságát. Ami néhány nappal később meg is történt; Hajdut húsz év után kizárták a pártból. De nemcsak őt, hanem egy tucat társát is, akik közül kilencen az önkormányzat MSZP-frakciójának tagjai voltak.

Sorsukról – Hajdu szerint – egy amolyan forgatókönyvíró rendezvények egyikén döntöttek azok, akiknek jelszava a párt megújítása, a fiatalítás volt. És ott választották ki a 23 kerület képviselőit, tisztségviselőit, bólogatójánosait is. Így találták meg Móricz Esztert a XV. kerületben – de sorolhatnék még egy-két nevet és egy-két kerületet. Csak ritkán ütköztek ellenállásba: ilyen volt a XIII. kerület, ahol emlékeim szerint Tóth József, a kerület első embere kizáratta a pártból az egykori főpolgármester-helyetteshez lecsatlakozó elvtársat.

2006 körül többekkel együtt a semmiből tűnt fel az MSZP-ben Móricz Eszter is,
aki 2010-ben már XV. kerületi és fővárosi képviselő, és a budapesti MSZP elnökségének a tagja volt, de ott ült a Fővárosi Vízművek Zrt., valamint a Parking Kft. felügyelőbizottságában is.

Mindenesetre ősszel is a Fidesz győzött, az MSZP pedig elvesztett egy 2010-ben igencsak értékes polgármesteri posztot. (Megj.: Hajdu függetlenként is alig maradt le a győztestől, és pacallá verte az MSZP jelöltet…)

Na, ez jutott most eszembe a (kamu)pártokról, meg Móricz Eszterről. További szép estét mindenkinek.

P.s.: Akkoriban – pont ezzel az üggyel kapcsolatban – Horváth Csaba a budapesti választási munkacsoportban azt a véleményt képviselte, hogy azok a vezető politikusok, akik kétségbe vonják a helyi szervezetek legitim döntéseit, a pártból is kizárhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7514749719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása