A mi Erzsébetvárosunk

811. Burzsoá áltudományok

2018. augusztus 12. - amier

Nemcsak a genderszakokat, a szabad oktatáshoz való alkotmányos jogot is veszélyezteti a magyar kormány terve (Qubit) margójára. 

A "burzsoá áltudományok" kifejezést J. V. Sztálin vezette be azon tanulmányokra, amelyek az ő (nem túl tág) látókörébe nem fértek bele. Gondolatmenete egyszerű volt, mint a faék: ha ő nem érti, ne foglalkozhasson vele senki. Az ő több mint kétharmados birodalmában senki ne foglalkozhasson olyasmivel, amit ő nem ért. Az gyanús.

liszenko.jpg

Így lett burzsoá áltudomány:

  • a mélylélektan (akire rásütötték, hogy "freudista", már szedhette is a motyóját),
  • a kriminológia,
  • a szociológia,
  • a "pedológia" (nem a talajtan, hanem akkoriban a reformpedagógiát csúfolták így),
  • a genetika (akire ráütötték a "mendelizmus" bélyegét, már szedhette is...),
  • a sejtbiológia,
  • az ökológia,
  • az etológia,
  • a relativitáselmélet
  • a kibernetika és
  • persze a nem "marxista" (értsd: sztálini) közgazdaságtan.

Ha így utólag végigtekintünk ezen a listán, részben megérthetjük, miért maradtak le az általuk elképzelt "gazdasági versenyben" a táborba zárt országok. (Azért csak részben, mert voltak annak egyéb okai is, jócskán.)

Uj Szó, 1950. július (3. évfolyam, 150-173.szám):

Amikor a micsurini, haladó szovjet tudomány harcol a mendelizmus-morganizmus ellen, tulajdonképpen az embert lealacsonyító, népellenes, velejében sötét, reakciós, embertelen elméletek, a burzsoá áltudomány káros és veszélyes nézetei ellen harcol.

Rajtunk is lesz miért végigtekinteni.

P.s.: Milliók haltak bele Liszenko tanaiba (via Index/BBC)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5014177051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

for 2018.08.14. 19:56:02

Erre a sztálinos történetre tudsz valami hivatkozást adni?

Pásztörperc 2018.09.09. 22:50:14

@for: Egész egyszerűen rákerestem a "burzsoá áltudomány"+Sztálin kombinációra. Az átnézett találatokban a dolgot sajnos, mindenki olyan evidenciának kezelte, hogy nem találtam semmit, ami elsődleges hivatkozásra utalt volna.

A különböző szerzők más-más tudományokat soroltak fel; azokat vettem a listába, amelyek a kb. két tucat átnézett írásból legalább kettőben szerepeltek. Így pl. a "pedológia" kimondottan megdöbbentett — talán érezhető, hogy eddig a keresgélésig én ezt csak talajtan értelemben ismertem, és a "reformpedagógia" jelentés nagyon váratlanul ért.

(Elnézést a késésért, de nyaralni voltunk, utána pedig vmiért nem sikerült ide belépnem (azóta se tudom, hogy miért).
süti beállítások módosítása