A mi Erzsébetvárosunk

773. Egy pohár víz

2018. április 20. - amier

Amikor egy pohár víz az életet jelentette – emléktábla az utolsó vízcsapnak. A holokauszt magyarországi emléknapján, április 16-án emléktábla avatás volt a Rumbach Sebestyén utcában. A kerületnek ezen a részén, a pesti Gettó épületeibe mintegy 70 ezer embert zártak 1944-45 között a nácik. A kegyetlen körülményeket tetézte, hogy a téli hidegben gyakorlatilag megszűnt a folyóvíz szolgáltatás, alig néhány olyan csap maradt, amiből vízhez juthattak az itt élők.

rumbach_emlektabla1.jpg

rumbach_emlektabla2.jpg

Az itteni, a Rumbach Sebestyén utca 10. szám alatti vízcsap volt a gettó utolsó vízvételi helye a vészkorszakban. A táblát a „Dob utcai fiúk” nevű csoport állíttatta, az avatáson megjelent Yosef Amrani, Izrael magyarországi nagykövete, beszélt Radnóti Zoltán főrabbi, Heisler András a Mazsihisz elnöke, valamint Vattamány Zsolt polgármester. Koltai Róbert Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét mondta el…

Németh Gábor, önkormányzati képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8213851982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása