A mi Erzsébetvárosunk

770. Erzsébetváros, április 8.

2018. április 11. - amier

Az, ami a választások estéjén 7 és 11 óra között (meg ami a részvételi számokkal) történt, a mai napig rejtély. Annyi azóta azonban már kiderült, több tucat körzetben tűntek el az ellenzékre leadott szavazatok, vagy kerültek át kamu pártok nevei mellé. Mégis hogyan? Amíg erre – meg a többi – kérdésre választ kapunk, nézzük, hogy zajlott a szavazatok összeszámlálása korrekt ellenőrzés mellett itt nálunk...

Szavazatszámláló voltam az egyik erzsébetvárosi szavazókörben.  Reggel 6 órától a nap folyamán sorra jöttek az emberek, gyakran teljes családok. A kisebb, nagyobb gyerekek persze csak kísérők voltak. Estére majdnem elértük a 70 százalékos részvételt, teljesen rendben ment minden.

19 órakor zárás, elkezdődött a számlálás. Először az egyéni szavazólapokat vettük sorra. Abban a szavazókörben Oláh Lajos toronymagasan verte a fideszes Bajkai Istvánt, aki minden félével megpróbálta magához vonzani az embereket: osztott tojást, tejet, sonkát, karácsonyfát, még zongorázott is. Nagyon furcsa szóróanyagok is megjelentek, amiken nem volt kiadó, de a Fidesz álláspontját tükrözték. Zárásul egy nagy bulit is csapott.

És jött a másnap.

Amikor a pártok támogatását is megszámoltuk, látható volt, hogy sok LMP-s támogató, momentumos, kétfarkú kutyás is Oláh Lajosra szavazhatott, mert pártjuk sokkal több szavazatot kapott, mint egyéni jelöltjük. A momentumos jelölt vissza is lépett. Talán még a jobbikosok is jobban elviselték Oláh Lajost, mint Bajkait, mert az ő jelöltjük is jóval keve- sebbet kapott pártjánál. Az viszont nagyon rossz érzés volt az egyéni jó eredmény után, hogy az Oláh Lajost jelölő DK és az őt támogató MSZP-P messze a Fidesz mögött végzett.

Hétfőn némi alvás után megnéztem az egész VII. kerület adatait. Oláh Lajos több mint 3500 szavazatot rávert Bajkaira.  A listáknál* a demokratikus ellenzék meggyőzően többet kapott, mint a Fidesz, de több listán. Élő tanulság lett az a korábbi MSZP-s javaslat, hogy nem csak közös jelölt kell, de közös lista is. Lehet gondolkodni a pártoknál is és szavazók- nál is. Akik nem csak a választás napján fontosak, hanem minden nap.

Megj.:  Még csak annyit a sok csalás-emlegetés miatt: mindent háromszor megszámol- tunk, persze más és más személy, a néhány érvénytelen lapnál egyhangú volt a vélemény.

Gergely József

*Erzsébetvárosi listás számok (nem teljes): Momentum 1685, DK 2249, MKKP 992, MSZP-P 4050, LMP 2870, a Fidesz: 8823, Jobbik: 2631

***

A Szerk. megjegyzése a megjegyzéshez: egészen biztos, hogy Budapesten és a nagyváro- sokban így zajlott a szavazatszámlálás (meg is látszik az eredményen). De mi történt a vidéki kisvárosokban, községekben, falvakban, ahol az ellenzék nem küldött/nem tudott küldeni delegáltat? Ahol csak a Fidesz képviselője, ill. az önkormányzat (szintén fideszes) által küldöttek ültek a szavazóköri számlálóbizottságokban? Ott is ugyanilyen flottul és korrekten mentek vajon a dolgok? Nézegetve a különféle „furcsaságokról” szóló híreket, nem hiszem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3513826638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása