A mi Erzsébetvárosunk

750. Most mi van?!

2018. február 13. - amier

Tűkön ülve egészen mostanáig vártunk, hogy miképpen dönt az Alkotmánybíróság (AB) az erzsébetvárosi népszavazás ügyében. Elvileg ugyanis ma tárgyalta az AB azt a beadványt, amely a Belső-Erzsébetvárosban (lásd.: „bulinegyed”) található szórakozóhelyek jelenlegi nyitva tartási rendje érdekében támadta meg a mostani hétvégére kiírt népszavazást.

alkotmanybirosag.jpg

Ha az AB helyt ad/adott a panasznak, azzal jogilag megalapozatlanná válik/vált a népszavazás. Jelenleg – alig pár nappal a referendum előtt – azonban az égvilágon semmit sem tudni, így most bizonytalan, hogy mi lesz vasárnap. Amint megtudjuk, hogy milyen döntés született, beszámolunk arról. (Állítólag holnap hirdetik ki a határozatot, de azért azt halkan megjegyeznénk, hogy egy ilyen, igen sokak életét érintő kérdésben tán illene korábban közzétenni, hogy végül is mi történik/vagy nem itt a kerületben pár nap múlva a demokrácia legnagyobb dicsőségére…)

UPDATE 2018.02.14. 12:15: Lesz népszavazás! Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy meg lehet tartani a népszavazást, mert nem sérti az Alaptörvényt! (Lásd.: Bulinegyed: fontos döntést hozott az Alkotmánybíróság)

***

Pesti abszurd - Ha nagyon lecsupaszítjuk, akkor a pihenéshez való jog csap ma össze a vállalkozás jogával az Alkotmánybíróság előtt. Az előbbi lenne a tétje a most vasárnapra kiírt népszavazásnak: a VII. kerület minden lakója szavazhat arról, hogy legyen-e ismét záróra a bulinegyeddé lett Belső-Erzsébetvárosban. Az utóbbit pedig az az ismeretlen indítványozó vetette fel, aki az éjféli zárórát látja aránytalan korlátozásnak, összevetve a vállalkozóktól beszedett különféle adókkal és járulékokkal. Hogy hogyan dönt az Alkot- mánybíróság, s ha lesz egyáltalán népszavazás, az milyen eredményt hoz, hamarosan megtudjuk. Viszont ezen a ponton érdemes még egyszer rögzíteni: abszurdum, hogy egy ilyen kérdésnek efféle kiélezett jogvitában kell eldőlnie. (N. Kósa Judit / Népszava)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6813666356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása