A mi Erzsébetvárosunk

689. Megújul a Rombach (1)

2017. augusztus 13. - amier

Már korábban, az előző poszt helyén is ezt a jó hírt akartuk volna megosztani a Nagyérdeművel, csakhát az az érzőszívű, szegény gyerekeket alapítványilag táboroztató, nagyon megnyerő jóember, aki Zánkán (és környékén) saját közpénzből fizeti önmaga nyaralását, mindent beelőzött. De ami késik, az nem múlik, tehát íme  jó hír: megvan a kivitelező, hamarosan elkezdődhet a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint minderre idén több, mint 1 milliárd forintot, jövőre további 717 millió forintot biztosít a kormány.

A zsinagóga a II. világháború után fokozatosan használaton kívülre került, a rendszerváltás után csak állagmegóvó munkákat végeztek rajta, de azt sem fejezték be. A Budapesti Zsidó Hitközség 2006-ban visszakapta az épületet, azóta időszakos kiállításokat, koncerteket tartanak benne.

A rekonstrukció kivitelezője a Laki Épületszobrász Zrt., a TED tájékoztatója szerint a nyertes a felújítás II. és III. fázisát kivitelezi az „Együttélés Háza” elnevezésű projekthez kapcsolódóan. Az 5700 négyzetméter összterületű, hatszintes épületben teljes egészében el kell bontani az épületgépészeti és elektromos rendszereket, emellett a tető, a nem szüksé- ges mennyezetek, burkolatok, liftek, nyílászárók és válaszfalak is bontásra kerülnek.

A templomtér eredeti állapotába kerül helyreállításra, mely egyben kiállító térként is funkcionál majd. A tervpályázatot a König és Wagner építész iroda nyerte meg, melynek terve az eredeti zsinagógatér helyreállítása mellett a többi helyiség – eredetileg rabbilakás, iroda, stb. – sokirányú felhasználását irányozta elő.

***

A TED-en megjelent a közbeszerzés a budapesti zsinagóga felújításának kivitelezéséről. A kiírás szerint az épület rekonstrukciójának a második és a harmadik fázisát kell elvégeznie a nyertesnek az Együttélés Háza elnevezésű projektben. A nyertes ajánlattevő neve: Laki Épületszobrász Zrt. A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül): 1 993 986 540.00 HUF. (TED - Tenders Electronic Daily, az európai közbeszerzésnek szentelt „Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához" c. kiadvány online változata)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8612743164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása