A mi Erzsébetvárosunk

680. Ugyanarról - másképp

2017. július 17. - amier

Vagy ha úgy teszik, az előző poszt margójára. Pár napja zajlott le ugyanis az Élhető Erzsébetváros fb-csoport szervezte fórum a „bulinegyedben” uralkodó állapotokról. Jó sokan ott voltak, csak épp a meghirdetett és meghívott vendég (kerületi rendőrkapitány) nem volt ott. A kerület mindennapjait igencsak közelről "élvező" N. Kósa Judit szintén írt egyet erről a vendég nélküli eseményről mai Népszavába – és feltette azt a csoport oldalára is. Ha nem gond, mi is feltesszük ide. Mert van egy olyan fura érzésünk: vihar készül...

elegvolt2.jpg

Király utca - Dob utca szakasz a napokban: kb. 200 m 13 db vendéglátó egység, és csak ez az 1 db kuka van az egész Kertész utcában – mindkét oldalra. (Fotó: Fábián Roland)

***

Közel a tűzhöz

A régi iskolák ismerői tudják, hogy azoknak az ódon épületeknek az osztálytermeken, a tanárin és a rémisztő kötelekkel és bordásfalakkal teli tornatermen kívül volt még egy elengedhetetlen tartozékuk: az igazgatói lakás. Amivel a fenntartó egyrészt mentesítette az igazgatókat egy jelentős havi kiadás, a lakbér alól; másrészt garantálta, hogy a direktor szeme éjjel-nappal a gondjaira bízott intézményen legyen.

Mindez akkor jutott eszembe, amikor a múlt hét végén végigültem a bulinegyedként aposztrofált Belső-Erzsébetváros gigantikus lakógyűlését, ahol kétszáznál is több helyi lakos kiabálta bele az éterbe a szüntelen éjszakai ordítozás, a tengernyi szemét és a romló közbiztonság miatti bánatát. Őrjöngésük a stressz levezetésén kívül legfeljebb a csoportkohézió erősítésére volt jó, ugyanis az egy szem rendészeti vezetőn kívül senki sem tette tiszteletét a gyűlésen azok közül, akik javíthatnának a közállapotokon. A kerületi rendőrkapitányt a felettesei nem engedték, a (fideszes) polgármester és az (ellenzéki) egyéni országgyűlési képviselő pedig egyszerűen magasról tett az egészre.

Hogy nyaraltak-e vagy csak egyszerűen budai otthonukban tartózkodtak, senki sem tudta megmondani. No, ekkor támadt az a szépséges gondolatom, hogy milyen jó is lenne, ha a pesti kerületek – afféle Downing Street 10 módjára – fenntartanának egy szolgálati lakást a polgármesterüknek. (Egyet és neki, mondom, nem az egész pereputtynak, ahogy az például Buda várában dívik jó ideje.)

Ha hihetünk a vagyonbevallásoknak, nagy segítség lenne ez a mai lakásárak/bérleti díjak mellett, és ilyeténformán a megválasztott vezető legalább ott lehetne a dolgok sűrűjében. Ki is néztem már egy házat a Kazinczy utcában: ha megfogadják az ötletemet, az Erzsébetvárosban ott javaslom kialakítani a polgármesteri otthont.

Akkor aztán jobb lesz majd mindenkinek.

N. Kósa Judit / Népszava

***

444.hu szintén a témában íródott cikke szerint a nemtörődömség és a tanácstalanság mellett fontos tényező még, hogy a kerület fideszes vezetése úgy véli, nem kell foglalkozni a Belső-Erzsébetváros egyre nyűgösebb lakóival, mert úgyis a kerület más részei adják az önkormányzati  többséget. Azaz, simán behúzzák a 2019-es választásokat úgy is, ha a negyed problémáival nem törődnek. Csakhogy a problémák (hostelek, hányó- és itató- turizmus, stb., stb.) már bőven átterjedtek a külső részekre is. És az ott lakók (lásd.: választók) is egyre elégedetlenebbek. Sok dolga lesz az új polgármesternek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4212670327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása