A mi Erzsébetvárosunk

679. Vihar készül

2017. július 14. - amier

Tegnap este a K11 Művészeti és Kulturális Központban parázs hangulatban zajlott le az a lakossági fórum, amelyet az Élhető Erzsébetváros fb-csoport szervezett a „bulinegyedben” uralkodó állapotok miatt. A meghívott kerületi rendőrkapitány végül nem ment el a fórumra, és a polgármester sem. Úgy látszik, sem ő, sem pedig az  alpolgármesterei nem tartják elég fontosnak, hogy szembenézzenek a kerületben élők problémáival.

elegvolt1.jpg

Az Élhető Erzsébetváros csoportban Lajta Viktor írt egy hosszabb beszámolót, azt mi most teljes egészében feltesszük ide is, talán így több kerületi (és nem kerületi) lakoshoz eljut.

Kedves Csoporttagok! Sokan ott voltatok a tegnapi eseményen, illetve sokan értesülhettetek a történtekről a különböző sajtómegjelenéseken keresztül, de engedjétek meg, hogy egy rövid, amolyan "hivatalos összefoglalót" tegyek magunk számára, hogy ne csak a sajtóhíreken keresztül emlékezzünk az eseményre.

A K11 Kulturális központnak eredetileg a kisebb termében terveztük tartani a fórumot, ami viszont nagyon hamar kicsinek bizonyult, ugyanis a megjelentek száma 200 fő felett volt, így leköltöztettük az eseményt a nagy terembe, és még ott se jutott mindenkinek ülőhely.

Az esemény fő vonzerejét Dr. Kiss Szabolcs kerületi rendőrkapitány személye jelentette, az egyetlen magas pozíciójú kerületi vezetőé, aki nagyon korrekten vállalta a párbeszédet a helyiekkel. Sajnos az utolsó pillanatban (csütörtök délelőtt) felettesei megtiltották neki az eseményen való részvételt, és még azt is, hogy erről írásos tájékoztatást adjon. A váratlan hírre a közönség körében természetesen hatalmas felháborodást lehetett érzékelni, de nagyon örültünk, hogy ezután is maradt mindenki, és meg tudtuk tartani a lakossági fórumot.

Beigazolódott tehát hogy a kerületi vezetés részéről az a sokáig követett taktika nem járható, hogy ha letiltanak mindenféle választ a lakók irányába, akkor majd megoldódik magától a probléma. A probléma egyre nagyobb, és napról napra nő, ahogy a lakosság ellenállása is. Ezt jól lehetett érzékelni a hozzászólásokból, amiknek a témáit ebben a csoportban mindenki nagyon jól ismerheti. A lakók problémáin kívül az esemény második felében megszólalt, és kérdésekre válaszolt Dr. Somogyi Csaba az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság vezetője, valamint három önkormányzati képviselő Szűcs Balázs, Németh Gábor és Moldován László.

Dr. Somogyi Csaba korrekt, bár diplomatikus válaszában azt emelte ki, hogy a közterület felügyelők igenis végzik a dolgukat, bár állományuk (90 fő) nem elégséges annak a hétvégente százezer feletti tömeg megfékezésére, amivel a kerület szembenéz. A képviselők az állampolgári aktivitás fontosságát emelték ki.

És valóban, az a fajta aktivitás, amit itt mutatunk, az egyetlen járható út, ugyanis a kerület sorsát eldöntötték a fejünk felett, ez jól látszott abból, hogy néhány lelkes ellenzéki képviselőn, és a rendészeti igazgatón kívül senki nem mert szembenézni azokkal, akik nem csak, hogy a kerület polgárai, hanem – és ezt sose felejtsük el – az önkormányzat felettesei! Márpedig olyan lehetőség nem létezik, hogy egy dolgozó, ezesetben a polgármester, magára zárja az ajtót és nem hajlandó beszámolni a munkájáról a megbízójának. Viszont a tegnapi esemény megmutatta, hogy immár nem egyenként kopogtatunk az ajtaján, hanem több százan egyszerre. Ezt lehet húzni, le lehet tiltani a rendőrkapitány nyilatkozatát, de ezzel csak mélyül a gödör, amibe a kerület vezetése ássa magát. A fórum megmutatta, hogy elértük a kritikus tömeget, ami napról napra nő. Csoportunk létszáma közelít a 700 főhöz, túlnyomó többségében aktív kerületi választópolgárokkal, és a tegnapi esemény jól megmutatta, hogy ennek már politikai súlya van, hisz ha nem lenne, akkor nem tiltották volna meg a rendőrkapitány jelenlétét, bármekkora öngól is ez számukra.

Ahogy tegnap is elhangzott, a fórum résztvevőinek egyetértésével továbbra is követeljük egy valódi csendrendelet kidolgozását, valódi közmeghallgatást a polgármestertől, valódi válaszokat, mert a valódi politikai következmények már nem a polgármesteri hivatal ajtaján kopogtatnak, hanem ott lihegnek a nyakában. A tegnapi esemény csak egy erős kezdet volt, folytatjuk!

Kérünk mindenkit, aki még nem tette meg, hogy aláírásával támogassa az ombudsmannak benyújtandó beadványunkat (a szöveg megtalálható a csoport letölthető fájljai között), illetve hallgassátok ma 4 és 6 között a Tilos Rádiót, ahol a kerület helyzete lesz a téma, és csoportunk is képviselteti magát.

További tiltakozási akciókat fogunk szervezni, fokozatosan növelve a nyomást az önkormányzaton, amíg el nem érjük a célunkat. Kérjük, hogy legyetek aktívak, gyertek el legközelebb is. Nagyon fontos, hogy mindenki elmondhassa a problémáit, és tudja, hogy nincs egyedül velük, de ami még ennél is fontosabb, hogy megoldjuk őket. Tehát még egyszer kérünk mindenkit az aktivitás megőrzésére, esetleg növelésére, és el fogjuk érni azt, amit szeretnénk!

Úgy látszik, mindez Vattamány Zsoltot és csapatát nem nagyon érdekli. Sok dolga lesz az új polgármesternek.

P.s.: Az utóbbi napokban a témában megjelent cikkek, írások, videók:

***

Erzsébetvárosban a lakók panaszai süket fülekre találnak. A nemtörődömség és tanács- talanság mellett fontos tényező lehet kerületi forrásaink szerint, hogy a fideszes vezetés simán behúzza a 2019-es választásokat úgy is, ha lemond erről a három választókerületről, mint ahogy kettőben már legutóbb is az ellenzéki jelölt nyert. (Index: Mostohagyerek Budapest éjszakai élete)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5612663375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása