A mi Erzsébetvárosunk

István út 2. - Állatorvostudományi Egyetem

2017. március 31. - amier

II. József 1787. évi rendelete értelmében a királyi helytartótanács kiadta egy állatorvosi tanszék megszervezésére vonatkozó utasításait. Első professzora Tolnay Sándor, a járványtan kinevezett tanára lett. Többszöri költözködés után került a mostani Steindl Imre tervezte épületbe, melyek 1881-ben készültek el. A "D" épület a Rottenbiller utca felé néz. Az udvarban 6 szobor és 1 emlékmű található, a területet vaskerítés veszi körül, melynek oszlopai is illeszkednek az épületek stílusához.

istvan2-1.jpg

istvan2-2.jpg

Az összes XIX. századi épület "vörös-tégla" stílusban épült, mely akkoriban jellemző volt az iskolaépületekre. Az ereszek alatt valamennyi épület reneszánsz stílusú Zsolnay kerámia- csíkokkal van díszítve. A régi központi épület eredetileg a nagyteremnek és a rektor magánlakosztályának adott helyet. Az épületet az anatómiai és kórbonctani, valamint az élettani és kémiai blokk fogja közre. A négyszöget, mely a park legszebb része, a belgyó- gyászati épület határolja a negyedik oldalon.

istvan2-4.jpg

istvan2-3.jpg

A régiek közül a könyvtári és a belgyógyászati épület megmaradt eredeti formában, a többiek új szárnnyal vagy emelettel bővültek. Minden átalakítás a Műemlékvédelmi Felügyelet ellenőrzésével történt, hogy az egységes stílus megőrződjék.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2912390771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása