A mi Erzsébetvárosunk

Rózsa utca 29.

2017. március 24. - amier

Fiedler Károly földbirtokos, vállalkozó megbízásából 1904-ben Fodor Gyula tervei alapján épült 3 emeletes szecessziós lakóház a Dob utca (Dob u. 105.) sarkán. A homlokzati megje- lenés egyedi részlete a sarokmegoldás. A levágott épületsarkon függőlegesen egybekap- csolt zárterkély emelkedik a harmadik emeletig, tetején az ottani sarokszobából nyíló erkéllyel, felette az eredetileg tervezett kupola helyett bástyaszerűen kialakított terasszal.

rozsa29-1.jpg

rozsa29-2.jpg

Mindhárom emeleten keretelt ablakok nyílnak, az első emeleti füzérdíszes szemöldök- párkányok a meghatározó díszek. Kiemelkedően szép a Rózsa utca felé, középtengelyben nyíló kapubejáró és a kapu.

rozsa29-3.jpg

A telek a rajta álló földszintes lakóházzal együtt 1864-ben Tadl (Tadel) György tulajdoná- ban volt, aki 1869-ben előbb Hild Károllyal, majd 1871-ben Schusbeck Pállal kibővíttette tulajdonát. Ennek 1900 körüli lebontása után épült fel a ma is itt álló bérház.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9712368049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása