A mi Erzsébetvárosunk

Király utca 23. - játszótér

2017. március 14. - amier

A Kazinczy utca (Kazinczy u. 57.) sarkán sokáig parkolóként használt területen 2006-ban átadott játszótér. A szomszédos Kazinczy utca 55. szám alatti ház falára 2014-ben került fel egy, a játszótér felé néző tűzfalkép, a másik pedig a Király utca 25. számú ház falára – ez utóbbi a Suppré-Neopaint csapatainak közreműködésével.

kiraly23-1.jpg

kiraly23-2.jpg

kiraly23-3.jpg

Egykoron a saroktelekre, pontosabban 1870/71-ben Lepora Sándor kereskedő és neje  egy háromemeletes bérházat építtetett fel kezdetben Diescher József, majd Incze György és Lukács Ignác tervei szerint. Ennek a bérháznak a földszintjén nyílt meg az Erzsébet kávé-ház 1894-ben, valamint itt működött a bordélyházként is üzemelő Walhalla dalcsarnok, majd több tulajdonosváltás után a minden elődjét elhomályosító Corsó kávéház. És bár Márkus Alfréd mellett francia sanzonénekesek is felléptek a színpadán, kettős funkcióját továbbra is betöltötte. Levéltári kutatások szerint az itteni pincérnők extra szolgáltatásai azért voltak kelendőek, mert egyrészt minden alkalommal más fegyvernem egyenruháit dobták le magukról, másrészt pedig az elit kategóriát képviselték, mivel ők már hetente kétszer is fürödtek. Az épületet rossz műszaki állapota miatt 1957-ben bontatták le.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr212338409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása