A mi Erzsébetvárosunk

Hernád utca 12.

2017. március 10. - amier

1902-ben Zuckermann Gyula számára épült 3 emeletes stilizáltan gótizáló eklektikus lakóház. Kialakítása majdnem teljesen megegyezik a szomszédos, 14. szám alatti házzal, mely egy évvel később, szintén Zuckermann megrendelésére épült. Földszintjén csúcsíves záródású, oszlopok által közrefogott, tagolt, csúcsívvel lezárt eredeti asztalosszerkezetű bejárati kapu látható. Sajnos az épület mára egyre több helyen omladozik, az utcai homlok- zat összképét igencsak rontja a málló vakolat.

hernad12-1.jpg

hernad12-2.jpg

hernad12-3.jpg

A bérház tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, annyit azonban még érdemes megjegyezi, hogy építtető Zuckermann megbízásából ebben az időszakban több bérház is épült Erzsébetvárosban, aki a lakások bérbeadásából húzott nem csekély jövedelmet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3512327633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása