A mi Erzsébetvárosunk

637. Megint a Káry-villáról (2)

2017. március 10. - amier

Eddig kételkedve, gyanakodva – de most megpróbáljuk reménykedve, hátha mégis tényleg felújításról van szó, nem pedig szétrohasztásról. Különben is, itt a tavasz, csicseregnek a madarak, és bár most épp esik az eső, legyünk csak optimisták, és nézzük ilyen szemmel, hogy mi is készül itt. Azaz, hogy elvileg mit terveznek a Dózsa György úti, jobb korokat, szebb időket megélt Káry-villával tenni a jelenlegi tulajdonosok.

dozsa74r1.jpg

Káry-villa a századfordulón, még eredeti állapotában

Kezdjük rögtön az elején: a 2009 óta műemléki védettség alatt álló, klasszicista épület hosszú évtizedek át üresen állt. Legutóbb – évtizedekkel ezelőtt – a Péterfy kórház egyik osztálya működött benne, ennek bezárása óta azonban az épület folyamatosan pusztult. 2015-ben aztán 350 millióért hirdették eladásra, végül az egyiptomi tulajdonú Zenobia Hungary Kft. vásárolta meg a villát.

dozsa74_latvanyterv1.jpg

A Zenobia 2016 áprilisában nyújtott be építési engedély iránti kérelmet* Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Hivatalához. Az illetékes szerv június 24-i határozata megadta az építési és az örökségvédelmi engedélyt. Ennek alapján egy 20 lakóegységes szállodát terveznek itt kialakítani, konyhával, étteremmel, beépítve a padlásteret is. És bár az ehhez szükséges, öt évre szóló építési engedélyt már tavaly nyáron kiadta az illetékes hatóság, a munkálatok – mint már korábban is írtuk – csak a tető elbontásáig és a törmelék elszállításáig jutottak el. (A tavaly őszi állapotról készült képek itt nézhetők meg.)

dozsa74_latvanyterv2.jpg

dozsa74_latvanyterv3.jpg

A cég azért nem halad a munkálatokkal, mert az építési engedély ellen fellebbezés érkezett. Önhibájukon kívül álltak le tehát, ezért ázott-romlott egész télen a fedetlen épület. A magyarázat azonban sovány, átlátszó: ilyen esetekben ugyanis a felelős tulajdonos, aki valóban meg akarja menteni az eredeti épületet, ideiglenes védőtetőt emel a bontott részek fölé. Ennek hiánya és az események más szándékról árulkodnak.

De mi – még mindig optimistán – csak bízzunk abban, hogy hamarosan újra szép lesz a Káry-villa. Hogy pontosan mikor és milyen formában, azt még nem tudni, a területen ugyanis semmilyen információ nincs kinn. Mindenesetre korábban az épületet a fentebb is látható látványtervekkel hirdették. Azt meg csak remélni lehet, hogy itt nem érvényesül majd Fürjes Balázs kormánybiztos Dagály uszoda kapcsán tett kijelentése, miszerint annak látványterve csak blöff volt:

Az a helyzet, hogy az egy látványterv volt. Villámgyorsan valakiknek elő kellett varázsolni egy látványtervet.

(Majd elmagyarázta, hogy annak idején villámgyorsan prezentálni kellett valamit a Nemzetközi Úszószövetségnek, hogy el tudják képzelni a helyszínt. Ezért készült a látványterv, vagyis a blöff, ami mögött nem is volt igazi terv.)

A látványtervek, a képek szépek. Mi meg reménykedjünk. (Megj.: de az se rossz, ha valaki megemeli végre a seggét, és utánanézne, hogy mik és hogyan történnek itt…)

*Az albertirsai székhelyű kft.-t 2015. február 2-án alapították egyiptomi magánszemélyek 300 millió forint törzstőkével. Mivel a kft.-nek se honlapja, se telefonszáma vagy más elérhetősége nincs, ezeket az információkat sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták.

***

Megjegyzendő, hogy a szomszédos Peterdy utca lakói már tiltakoztak az átalakítás miatt. Elsősorban azt nehezményezték, hogy a tervezett szálloda kialakításának tervei az építési szabványoktól eltérnek, s nem megfelelő műszaki megoldásokat tartalmaznak. Az épülettel egyébként maga az önkormányzat sem büszkélkedik, nem lehet róla olvasni – teszem azt – az „Épül Erzsébetváros” programban sem. (A 8. sz. önkormányzati választókerület jelen- legi képviselője Hutiray Gyula (Fidesz-KDNP) alpolgármester úr. Ő bizonyára rengeteg mindent tud mondani az itt folyó eseményekről...)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2712325213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása