A mi Erzsébetvárosunk

564. Átláthatóság. Ez? (1)

2016. augusztus 03. - amier

Nemrég az önkormányzatok átláthatóságáról, nyilvánosságáról készült egy elemzés. Ebben benne volt Erzsébetváros önkormányzata is. Mielőtt erről részletesebben szó lenne, itt egy konkrét friss példa, hogyan értelmezik nálunk az átláthatóságot, a nyilvánosságot. A napokban megkérdezték, hogy az egyik Rákóczi úti lakóház melyik háziorvoshoz tartozik. Ilyen kérdés azoknak fontos, akik a házban új lakók vagy olyan egészségesek, hogy hírét sem hallották orvosnak. A többiek naprakészek.

onkormanyzat3.jpg

Elsőre azt gondolnánk, hogy rákattintunk az interneten az önkormányzat honlapjára és ott mindjárt megtaláljuk a választ. Ha rögtön kitaláljuk, hogy jobboldalt a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ ikonjára kell kattintani, akkor szerencsénk van. Ha ezt nem tudjuk, akkor az „Intézmények, közszolgáltatások” között az egészségügy intézményeknél ugyanide jutunk, kicsit hosszabban.

A lényeg: rendelőnként felsorolták az összes háziorvost, elérhetőséggel, rendelési idővel együtt. Csak az nincs ott, hogy kinek mi a működési területe.

Merre tovább? A „Nyilvánosság”-ban vannak a rendeletek, itt található a 19/2013-as rendelet „az egészségügyi alapellátásról és körzeteinek kialakításáról”. A mellékletben háziorvosi körzetenként felsorolják az ellátási területet. Szerencsénk van, a 33 körzetből már a 27-esnél megtaláljuk a fenti címet, tehát ez a ház oda tartozik.

Akkor már csak azt nem tudjuk, ki a 27-es körzet háziorvosa és melyik rendelőben rendel. Mivel a Klauzál utcai és a Wesselényi utcai rendelő van legközelebb, csak ezen a két helyen kell felhívni valakit (orvosonként vannak a telefonszámok) és remélhetőleg megkapjuk a választ. Azt is lehet, hogy közvetlenül a BJIHSZK igazgatóját hívjuk fel, de nekik is jobb lenne, ha egyszerű kérdésre gyors választ találnánk.

Fentiekről írtam az intézménynek. A válaszukra – ha addig megérkezik – a folytatásban visszatérek.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr938943724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása