A mi Erzsébetvárosunk

557. Kerületi mindenfélék (1)

2016. július 12. - amier

Fontos-e az erzsébetvárosiaknak a Városliget sorsa?

Mellettünk zajlik a Ligetvédők harca Városliget beépítése ellen, amit a kormány minden erővel és pénzzel keresztül meg akar valósítani. Már nem csak a rendőrséget vetették be a civilek ellen, hanem a jogszabályokat nem ismerő (?) magán biztonsági erőket is. Akik még a rendőröket is dirigálják!

varosligetvedok1.JPG

Fontos itt Erzsébetvárosban a Városliget sorsa? Mit ad a Liget? A legegyszerűbb válasz, hogy a növények biztosítják a levegő tisztítását, az oxigén utánpótlását. A Ligetben 6-8000 fa van, aminek hatalmas az oxigéntermelő képessége. Ha már oda megyünk játszani, sétálni, sportolni, vagy csak leülni, napozni, akkor a rekreációs lehetőséggel élünk, ami a zöld területben szegény Erzsébetváros szomszédságában nagy kincs. Sokkal kellemesebb ott a levegő, mivel kicsit hűvösebb és párásabb. A város zaját is csökkenti a sok fa és cserje.

A tervezett és megkezdett beépítés mindezt veszélyezteti. Óriási pénzen megy a kamureklám a megnövekvő zöldterületről, de aki tudja, hogy mi a különbség az ötven-százötven éves fák hatása és a „pótlást” jelentő facsemeték, meg a tetőkre telepített gyeptégla hatása között, azt nem lehet megtéveszteni. Nem „csak” arról van szó, hogy öt-hat több ezer m²-nyi nagyobb épület és kiszolgálásukra 1600 m² -en éttermek, wc-k, meg más, kisebb épületek épülnek a 6-800 kivágott fa helyére, de nagyon sok más káros hatást is érezni fogunk.

Ha megvalósul az a terv, ami évente fél millióval több turistát jelent a Ligetben, akkor sokkal nagyobb lesz a forgalom, a zaj. A földalatti kiállító és raktárterek, mélygarázsok elzárják a talajvíz áramlásának természetes útját. Emiatt lecsökken a 100 év alatt kialakult talajvíz szint és megsüllyednek a Dózsa György úton és környékén lévő házak. Kiszélesítik a néhány évvel ezelőtt felújított Dózsa György utat, mert a Liget felöli oldalon is lesz troli sáv. Emiatt az út szélén lévő fasort ki kell vágni. „Természetesen” a forgalom és a zaj növekszik. A Liget felől jövő friss, tiszta levegőnek útját állják majd az út melletti épületek.

Ma még meg tudjuk akadályozni, ha megmutatjuk: nem akarjuk a következő 100-200 évre kiható rombolást.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr98883552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása