A mi Erzsébetvárosunk

533. Múltidéző - István út (1)

2016. április 28. - amier

És akkor most az előző Csányi utcai séta(fika) után következzék egy másik séta, egy rendhagyó múltidézés a kerület túlsó feléből. Rendhagyó, mert most nem egy házról, hanem egy utcáról, utcaképről ejtenék pár szót. A napokban ugyanis szembe jött velem (már megint) a Facebook-on egy érdekes kép, persze hogy nem a mából, hanem 1966-ból. Rajta pedig kérem tisztelettel az egykori Landler Jenő utca (ma István út) látható a Cserhát utcánál. Illatszerboltostól, kézikocsistól és rendőröstől.

landler_fortepan1966.jpg

Landler Jenő utca (István út): Magyar rendőr 1966, Fortepan

A sarokház különben az István út 45. sz. alatt áll és 1896-ban Friedmann Adolf, a ligeti Ős-Budavár szórakozónegyedének egykori bérlője építtette, de ez most lényegtelen. Visszatérve a képhez: a járdán rendőr, derékszíján gumibot, az utca macskaköves, rajta egy ZSUK kisteherautó, és ha jól látom mögötte kettővel egy bogárhátú Volkswagen, a másik oldalon meg egy Moszkvics áll. A háttérben a Dózsa György út zuglói oldala.

istvan45-1.jpg

istvan45-2.jpg

Mindez így néz ki mindez manapság

Ezen a sarkon (úgy a '40-es évek második felében) az illatszerbolt helyén volt különben a Richter-féle nagy drogéria, amely arról vált nevezetessé, hogy egyik kirakat-beugrójában folyamatosan ismeretterjesztő filmeket vetítettek. Később itt nyílt meg a Trabantosok egyik legkedveltebb boltja, ahol 8000-10.000 Ft volt egy új motor a nyolcvanas években, és alig egy óra alatt a helyszínen be is szerelték azt. Helyén most egy kft. hirdeti digitális irodatechnikáját.

P.s.: A háttérben, balra – a Dózsa György út sarkán – akkoriban még a Dózsa vendéglő csábította az épp arra járókat. A városi legendák szerint nem volt egy leánynevelő intézet, nem elsősorban az úri közönség járt ide, de a konyhája az nagyon jó volt. Legalább is az 1970-es, 80-as években. Ma egy kínai étterem van a helyén…

Ennyi volt mára, innen folytatjuk.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr908671012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása