A mi Erzsébetvárosunk

Városligeti fasor 31.

2016. április 01. - amier

Székács (Schwartz) Imre üvegnagykereskedő testvére, Izidor közelében építtette fel saját szecessziós, egyemeletes villáját 1909 és 1910 között Sebestyén Arthur tervei alapján. A kivitelező Mann József volt, míg a színesüvegeket Róth Miksa készítette. A korábban a Három Dob utcáig (ma: Damjanich utca) húzódó kettőstelek fasori oldalára először 1864-ben Lohr Antal építette fel Hirsch Jakab kereskedő földszintes lakóházát. Ezt a házat 1900 körül bontották le, és helyén épült fel a "Székács-villa".

fasor31-1.jpg

fasor31-2.jpg

Székács Imre (1869-1939) ugyanúgy, mint két testvére (Izidor és Antal) apja Schwartz Adolf és Fiai néven 1884-ben alapított pálfalvai gyárában (ez volt az első magyar kézi gyártású síküveggyár Magyarországon) és pesti, Paulay Ede utca 25/27. sz. alatti üvegkép- és tükörkereskedésében tanulta ki az üvegkereskedő szakmát. 1928-ban Fischer Emil mellett társelnöke volt az Üveg- és porcellánkereskedők országos szövetségének.

fasor31-3.jpg

Sebestyén Artúr (1868-1946) Budapesten végezte tanulmányait, egy ideig Hauszmann Alajos műtermében dolgozott. Önállósulása után eleinte újbarokk stílusban, majd Lechner Ödön szellemében tervezte épületeit (Imperial Szálló, ma Szabadság Szálló, iskolák és bérházak a fővárosban, középületek vidéken szolnoki színház; mezőtúri városháza Bánlaky Gézával), illetve Lechner Ödönnel együtt dolgozta ki a kecskeméti állami elmegyógyintézet terveit. Fő műve a Sterk Izidor és Hegedüs Ármin építészekkel együtt alkotott budapesti Gellért Szálló és fürdő, majd később ennek Hullámfürdője. Külföldön is több épülete került kivitelezésre (Moziépület Szófiában és Ruszéban, lakóházak Odesszában, hullám- fürdő Bukarestben).

***

Az eredetileg kettős telek (Városliget No. 18-19., ma Városligeti fasor 31., 33. - Damjanich utca 36., 38.) hosszú ideig Gömöry Károly neves pesti gyógyszerészé volt. Ő két részben vette meg az ingatlant: a 18. számút 1817-ben Kardetter Tamás ácsmestertől, egy másik telekkel együtt 9000 Ft-ért; a 19. számút Johann Samuel Liedemanntól 1821-ben 3500 Ft-ért. A kert 1845-ben bekövetkezett haláláig tulajdonában volt; 1856-ban adták el. Ami még érdekes lehet: Halácsy 1871-es térképén a kettős telek középvonalában még látható egy villának vélhető épületjel is. Ennek elhelyezkedése, és az, hogy a korábbi telkek határ- vonalára épült, azt sugallja, hogy 1821., a telkek egyesítése után épülhetett. Az építtető feltételezhetően Gömöry volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr498550794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása