A mi Erzsébetvárosunk

520. Ennyi volt - István út 30.

2016. március 21. - amier

A ligeti sapkaleordítás és a szégyenletes fairtás után kicsit nézzük be egy közeli utcába: még tavaly nyáron írtam/írtunk Romház sorozatunkban az István út 30. sz. alatti házról, illetve annak akkorra már igencsak siralmas állapotáról. Nos, a probléma „megoldódott”, az összes eddigi – a ház állapotát firtató – kérdés feleslegessé vált: a ház 130 éves létezés után a napokban bontásra került, csak hatalmas téglahalmok tornyosulnak a helyén. Ennyi volt, már nem romház, csak sima rommező…

ist30_bont1.jpg

És akkor most utoljára, pár szó az egykor itt állt házról: 1886/87-ben Szőke György vállalkozó megrendelésére Hosztalek Károly tervezte és építette egyemeletes, de már jó ideje félig visszabontott lakóház volt. 1961-ben államosítással került a „köz”, majd a rendszerváltozás után az önkormányzat tulajdonába. Sokáig szociális bérlakásoknak adott helyet, majd a ház felét lebontották és a helyén álló fél foghíjtelek hosszú ideig az önkor- mányzattal köztisztasági feladatok ellátására szerződő Kamilla Kht.* telephelye volt.

ist30_bont3.jpg

ist30_bont2.jpg

Ekkor a hosszan benyúló udvari szárny ugyan már alá volt dúcolva, de a házbelső és az utcai front még rendben volt, a földszinten egy papír-írószer bolt működött – élet volt a házban. 2007-ben ugyan szóba került a lebontása, akkoriban a tervek szerint az MSZP itt építette volna fel új székházát, de aztán ebből nem lett semmi, a Kamilla átköltözött a Murányi utcába – a ház meg ott maradt üresen.

ist30_bont4.jpg

ist30_bont5.jpg

Onnantól aztán már csak a teljes romlás maradt, 2015 nyarára véglegesen siralmassá vált a nem használt ház állapota: kitört ablakok, elfalazott ajtó és ablaknyílások, rothadó házbelső. A kerítésen akkoriban látható kiírás szerint az udvar parkolóként működött... (Megj.: A telek fele eredetileg a fővárosé volt, mellyel nehezen egyezett meg az önkor- mányzat, mely végül eladta az egészet. A vevőnek nagyon jó tervei voltak már 2008, vagy 2009-ben, de aztán ezek elhaltak, semmi nem lett belőlük...)

ist30_bont8.jpg

ist30_bont9.jpg

Aztán már csak a parkoló maradt és a téglahalmok, a ház meg eltűnt a semmibe. Ennyi volt, ez a ház végleg kiment az ablakon…

(Nagyobb méretben, több képet feltetünk az fb-oldalunkra a most már csak egykori házról, ezek 2006 és 2016 között készültek)

BBP

***

*A 2010-es önkormányzati választás után az új vezetés első döntéseinek egyike volt a közhasznú munkásokat foglalkoztató Kamilla Kht.-val való szerződés módosítása, azaz kioperálták a szerződésükből a közmunkások foglalkoztatását – ez nagyjából évi 200 em- bernek adott lehetőséget, évente kilenc hónapra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr608509880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása