A mi Erzsébetvárosunk

519. Városligeti fuck

2016. március 18. - amier

04.jpgÉpül-szépül a liget, tegnap reggel sunyiban munkagépek jelentek meg a Kertem nevű szórakozóhely körül, hogy előkészítsék a munkaterületet a Városliget átalakításához, azaz kivágják a fákat. Itt aztán a Newsroom Hungary elképesztő jelenetet rögzített, mely szerint Illés Zoltán fideszes exállamtitkár, volt o.gy. képviselő és egy  rendőr nagyon nem találta meg egymással a hangot. (Az erről készült teljes videót itt nézheti meg.)

A fentebb belinkelt felvételen a 3. percben kezdődik a bizarr jelenet, melyben a fák kivágása ellen tiltakozókhoz csatlakozó Illés Zoltán a kerítést takaró ponyva bontása közben vitázni kezd az egyik rendőrrel. Az egyenruhásnál minden különösebb előzmény nélkül elszakadt a cérna és arcát a politikusébe nyomva artikulálatlan üvöltésbe kezdett, miszerint "maga süket"? Az sem zavarja, hogy a jelenetet rögzítik.

Illés meg visszaordít, úgy, hogy a rendőr tányérsapkája leesik a földre. A kedélyek végül a másik rendőr fellépésének köszönhetően lecsillapodtak. (De a videón érdemes megnézni az üvöltöző rendőr magyarázkodását is...)

Illés: Csak néhány ember zsebéről szól az ország és a fák sorsa - Elkezdték kivágni a fákat a Városligetben. A Liget barátai riadóláncon értesítették egymást, és a területre bemászva megakadályozták a további munkát. Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának volt elnöke gyalázatnak nevezte a fairtást, szerinte az építkezés csak néhány ember gazdagodását szolgálja. (Index-videó)

Soha sem gondoltam volna, hogy valaha is lesz egy olyan pillanat, amikor egyetértek Illés Zoltánnal. Hát most lett. De arra azért kíváncsi lennék, hogy mit tett volna ez a derék, nap- szemüveges szerv, ha nem egy politikussal, hanem teszem azt Kovács nénivel, Balogh bácsival vagy bármelyik civillel áll szemben egy ilyen szituációban? (Költői volt a kérdés, bár megkapó (és meglepő) látvány lett volna az is, ha például földrelökés, megtaposás után bilincsben viszik el a Orbán Viktor egykori környezetvédelmi államtitkárát…)

UPDATE 18:38 - A kiabáló rendőr ügyében vizsgálat indul, a BRFK sajtóosztálya közölte, hogy  "a rendőri intézkedés során a rendőr által tanúsított magatartás és kommunikáció nem felel meg a követelményeknek és az elvárt intézkedési kultúrának. Az esettel össze- függésben a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányság vezetője hatáskörében megteszi a szükséges intézkedéseket."

***

Egy szerda délután hozott határozatban azonnali hatállyal engedélyezte negyven fa kivágását az V. kerületi kormányhivatal a Városligetben. Fellebbezni csak személyesen, hétfőn 13 és 16, illetve szerdán 9 és 16 óra között lehetne az V. kerületi kormányhivatal építésügyi osztályán. A munkát viszont már tegnap elkezdték. A határozatot ugyanaz az osztályvezető jegyzi, aki korábban ezzel a trükkel legalizálta a Kossuth téri fairtást. A kormányhivatal tehát próbált olyan helyzetet teremteni, hogy a fellebbezésig az összes fa ki legyen vágva. Ugyanezt tették korábban a Kossuth tér esetében is, ahol szintén a belvárosi kormányhivatal volt az engedélyező, és ugyanaz a Kosztyu Anikó írta alá a határozatot, aki most a Városligetben jóváhagyta a fakivágást. (Népszabadság)

Devosa Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr228492992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása