A mi Erzsébetvárosunk

516. Vezérdemokrácia

2016. március 09. - amier

"Kantot szoktam idézni, aki a vallási hitet szellemesen az ész salto mortaléjának, az ész halálugrásának nevezi.” (Szilágyi Ákos) 

Tavaly év elején a menekültellenes kampány húzta ki a gödörből a kormányt. Orbán most is bajban van, és újra a migránsokkal való riogatással próbál javítani. Ma – nem egészen tisztázott ürüggyel – migrációs válsághelyzetet hirdet ki a kormány az ország egész területére. Az erről szóló bejelentést Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő tette meg a kormányülés szünetében. Hogy ez pontosan mit is jelent, nem tudni. Lehet, hogy ezek után betiltanak mindenféle tüntetést? Mondjuk a március 15.-it is?

szilagyi_akos.jpg

Más (tényleg más?): Tegnap késő este, jóval az Egyenes Beszéd után ment le egy korábbi, 2014-es beszélgetés az ATV-n, Friderikusz Sándor beszélgetőpartnere Szilágyi Ákos esztéta-esszéista volt. Többek között a mai katyvaszos társadalmunkról, az új politikavallásról, felülről bevezetett elitdemokráciánkról beszélgettek. Így majd két évvel később az eredeti adás ideje után sem volt vidám az, amiről szó volt, nagyon nem, de annál tanulságosabb. Főleg a most meghirdetett migrációs válsághelyzet tükrében. Ha valaki még véletlenül nem látta, tessék itt megnézni, katt ide vagy a fenti képre!

Sajátos és logikus kinövése ez annak a hatalomfelfogásnak, amely a Fideszt jellemzi, s annak a hatalomgyakorlási módnak, amelyben a kormányzópárt első számú vezetője a nagybetűs nemzet megváltójaként jelenik meg, hívei már-már istenként tisztelik, és könnyen lehet, tőle magától sem idegen ez a szerep. Hogyan jutottunk idáig a magyarországi parlamentáris demokrácia újjászületése után 25 évvel, a 21. században, Európa közepén?

P.s.: Közben megtaláltam a Galamuson a 2014. április 3-án elhangzott beszélgetés leírt, átdolgozott változatát. Ha valaki a videó mellé/helyett elolvasni is akarja, az itt megteheti.

Devosa Gábor

***

Nagy erőkkel készül a TEK március 15-ére, számolt be róla az origo. Hajdú János, a TEK vezetője március 4-én rendelte el a Múzeum körút környékének biztosítását, március 15-én nulla órától délután egy óráig senki nem mehet be egy jókora területre Budapesten. A következő utakat zárják majd le:

  • a Múzeum körút Astoria és Baross utca közötti szakaszát,
  • a Baross utca Múzeum körút és Szentkirály utca közötti szakaszát,
  • a Szentkirály utca Baross utca és Rákóczi utca közötti szakaszát,
  • a Rákóczi utca páratlan oldalát a Szentkirályi utca és az Astoria között.

Az origo nem kapott választ arra a kérdésre, hogy a fokozott készültség, aminek, a motozás és átvizsgálás is része, indokolja-e valamilyen fenyegetés, amiről tudomásuk van. A tanár- tüntetés délután 3-kor kezdődik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr968457096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása