A mi Erzsébetvárosunk

Rózsák tere 8.

2016. március 04. - amier

Az óvónőképző közvetlen szomszédja a római katolikus plébánia. Jóval a nagy templom előtt, 1881-ben tervezte pályázat nyerteseként Czigler Győző. Talán nem érdektelen, hogy a pályázatot a Magyar Mérnök- és Építész-Egyletben éppen Pucher József kezdeményezte, és ő tűzte ki a pályadíjat a végleges paplak és az ideiglenes templom tervezésére.

rozsak8-1.jpg

A külön VII. kerületi katolikus plébániát két évvel korábban választották le a teréz- városiról, azzal a deklarált céllal, hogy ez meg fogja gyorsítani a végleges nagy templom megvalósulását. Az egyemeletes neoreneszánsz plébánia vakolt homlokzatú, öttengelyes homlokzata a Rózsák terére néz. A falsík felületképzése a földszinten kváderezett, az emeleten finoman nútázott, erős osztópárkány, könyöklőpárkány és háromtagú főpár- kány tagolja. A középtengelyben nyíló kapubejárat aedikulás keretezése hangsúlyosan előrelép a homloksíkból, a dór pilaszterek tartotta gerendázaton ülő háromszögletű timpanon a könyöklőpárkány folytatása. A plébánia tagolása illeszkedik az óvónőkép- zőéhez: könyöklőpárkánya az ottani osztópárkányhoz csatlakozik és a két főpárkány azonos magasságban van, a kapubejáratok is hasonlóak. Így – bár a neoreneszánsz különböző irányzatait testesítik meg harmonizálnak egymással.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr668443154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása