A mi Erzsébetvárosunk

Peterdy utca 17/19 - iskola

2016. február 22. - amier

A Hernád utca 52. szám alatt álló iskolaépület Peterdy utcai oldala – a saroknál hatalmas méretű, mintegy másfél emeletnyi magasságot átfogó, igen feltűnő dombormű díszíti. Témája szerint alighanem a tanítás, a tanulás allegóriája, tartalmilag is, a szereplők felsorakoztatásával is az épület funkciójára utal.

hernad52_rom1.jpg

peterdy17-1.jpg

Az iskola a millenniumi ünnepségek idején jött létre. Más források szerint Bárczy István polgármesternek köszönhetően a Frei István által tervezett épület 1905-re készült el. Eredetileg eleminek szánták, de a környék gyors benépesedése következtében Peterdy utcai Leánypolgári lett belőle. 2007-ig a Klauzál Gábor Műszeripari Szakközép- és Szakiskola működött az épületben. Az épület romlása is ekkor, 2007-ben kezdődött, mert a főváros úgy döntött, hogy egy sor budapesti szakközépiskolát von össze, egyben elválasztja a szakképzést a gimnáziumi oktatástól. Ezzel a beolvasztott 19 iskola által használt épületek fölöslegessé váltak. És eladhatatlanokká.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr858410650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dimmerkobold 2021.01.08. 16:33:34

gondoltam hogy iskola. nagy kár érte,,
süti beállítások módosítása