A mi Erzsébetvárosunk

493. Múltidéző - Rákóczi út 32.

2016. január 07. - amier

Bár még mindig folyik a városban a Muppet-show, szorgalmasan építik és bontják Lajos oszlopait, azért ejtsünk még egy szót a korábbi, Grünwald-házas posztban (és itt lentebb újra) található, 1941-es fotóról. Annak bal oldalán látható ugye a Grünwald-ház eredeti állapotában, jobb oldalán meg – és most erről lesz szó – a Rákóczi út 32. szám alatti ház, melynek mint az említett képről kiderül akkoriban bizony még saroktornya is volt.

rakoczi32ma1.jpg

rakoczi30r.jpg

De kezdjük az elején: a három utcára néző (Rákóczi út 32. - Nyár utca 1. - Dohány utca 29.) négyemeletes, oromdíszes lakóház Baumgarten Leó* (hatalmas vagyonát terménykereskedéssel alapozta meg) kívánságára 1889 és 1900 között épült, Quittner Zsigmond és Mauris József terve szerint. A kivitelező Havel Lipót építőmester volt.

rakoczi32ma2.jpg

Az eredetileg díszes saroktoronyban végződő négyemeletes bérházat 1900-ban adták át. Földszintjén és az első két emeletén 1901-től 1909-ig a Világosság Könyvnyomda és a Népszava Könyvkereskedés működött, felsőbb emeletein pedig bérlakásokat alakítottak ki. A II. világháborúban – csakúgy, mint szomszédja – ez a ház is súlyosan megsérült, több belövést és bombatalálatot kapott. 1949-ben – helyreállítás során – erősen sérült sarok- tornyát lebontották, azóta látjuk úgy, ahogy ma is áll. És ezzel megoldódott ez a titok is. (A Fővárosi Tanács rendeletére 1957-ben ennek a háznak a földszintjét is árkádosították, és persze elcseszték éppúgy, mint magát a Rákóczi utat meg a többi házat...)

*Baumgarten Leó fia és örököse, Baumgarten Ferenc halálakor (1927) egymillió pengős vagyonát a magyar írókra hagyta. Az első Baumgarten-díjat 1929. január 18-án osztották ki tíz magyar író között, akik fejenként négyezer pengőt kaptak.

rakoczi32ma3.jpg

UPDATE: Ha közelebbről, jobban megnézzük az első képet, látható, hogy a '49-es visszabontás, lebontás,  meglehetősen „érdekesre” sikeredett, a mai napig látható a sarkon az eredetileg ott álló torony alapzatának maradványa.

BBP

***

A fekete-fehér fénykép Nagy Zsolt Levente gyűjteményéből való, valószínűleg a BSZKRT fotósai készítették. (Mi Schlagmüller Gábor, Budapest régi képeken fb-oldalán találtuk). Az előtérben a Rókus Kápolna előtti villamos-végállomás látható, az akkori 2-es járat megszüntetése előtti napokban, 1941 júniusában. Mögötte baloldalt meg a Rákóczi út 30. (Grünwald-ház) és a 32. szám alatti bérház látható, mindkettő még eredeti állapotában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr318249628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása