A mi Erzsébetvárosunk

Hernád utca 13.

2015. július 11. - amier

1896-ban Benesch Béla (?) tervei szerint Martinelli Antal szobrász, építész, építési vállal- kozó számára épült háromemeletes eklektikus lakóház. A kivitelező Dániel György volt.

hernad13-1.jpg

hernad13-2.jpg

Megjegyzendő, hogy a ház 1909-ben már Klein Berthold textilkereskedő és neje tulajdo- nában volt. Klein elsősorban a belterület pereme felé eső területeken vagy a főutak belső mellékutcáiban vásá­rolt és építkezett (a Nagykörút esetén ui. az ingatlanok adókedvezmé- nyét kiter­jesztették az ennek során szabályozás alá vont egész területre is), így ebben az időszakban már a főváros nagy ingatlanbirtokosainak egyike, ekkor már 13 ház van a tulajdonában szerte Budapesten. Ennek ellenére elsősorban kereskedő: 1874-ben textiláru bizományi üzletekkel kezdett foglalkozni, igen gyorsan gazdag eredménnyel. 1910-ben pedig már udvari tanácsos és a Kereskedelmi- és Iparcsarnok igazgatója.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr887618476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincze Miklós [grofjardanhazy] · http://24.hu/author/vinczem/ 2020.06.01. 18:52:16

Benesch Béla nem lehetett a tervező, hiszen a Magyar Ipar, a Fővárosi Közlöny, és számos lap 1898-ban bádogossegédként tünteti fel, néhány évvel később pedig „bádogos és szerelőmester" titulussal említik.

(Építészt sem Benesch, sem Benes néven nem említenek a kor lapjai.)
süti beállítások módosítása