A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 41.

2015. július 09. - amier

Az Erzsébet körút és a Dob utca (Dob u. 64.) sarkán álló hatalmas, 4 emeletes neobarokk lakóház Baumgartern Károly ügyvéd és jogász megrendelésére épült, Quittner Zsigmond 1890-ben készült tervei szerint. A kivitelező Wawra és Pfeiffer voltak. Az épület látványát hangsúlyozza az oromdísz, a zárt és nyitott erkélyek és a homlokzat gazdag kialakítása.

erzsi41-4.jpg

erzsi41-5.jpg

Az épület története során kávéházak hosszú sorát fogadta be. A Madách Színház helyén állt orfeum kis Bohémtanyája sem volt hosszú életű, de ami az itt 1894-ben nyílt Continental- lal húsz év alatt történt, az a rekordok könyvébe kívánkozik. Az alapító Singer Mórtól az első világháborúig – és vele az utolsó tulajdonosig – tíz kávés adja kézről kézre, lesz belőle Körút kávéház, aztán Fővárosi, aztán Badacsony, majd újabb stílusváltással Astor, bukás bukást követ, míg végképp be nem látják: itt kár kísérletezni. Gazdái közül egyet érdemes felvillantani: a népszerű komikust, Mandl Manót, aki a Király utca zengerájainak világából ugrott át egy esztendőre a Nagykörútra, aztán vissza is tért az énekes-kávéház műfajához.

***

Baumgarten Károly (1853-1913), a neves jogász és ügyvéd az Erzsébet körúton két épületet is építtetett, ezt a sarokházat, ahol családjával élt, és 1892-ben ezzel szemközt egy másik jelentős bérpalotát, az Erzsébet körút 44/46. sz. alattit, a Jókai-udvart. Baumgarten annak a családnak a tagja volt, melynek nevéhez a magyar írók támogatására alapított Baumgarten-díj fűződik. A család vagyonát a terménykereskedelem alapozta meg. Baumgarten Károly büntetőjoggal és kereskedelmi joggal foglalkozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr827612882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása