A mi Erzsébetvárosunk

426. Gondolatok köve - Rejtő

2015. július 08. - amier

04.jpgGondolatok köve a 110 éve született Rejtő Jenőre emlékezve

Rejtő Jenő, alias P. Howard Erzsébetváros gyermeke. A színmű- és kalandregény író 1905. március 29-én született a Szövetség utca 22. szám alatti lakóházban. Elemi iskoláit a Kertész utcai Községi Polgári Fiúiskolában végezte.

Rövid, mégis gazdag életútja leginkább sajátos, szarkasztikus humorral megírt regényeiről ismert - „Az élet olyan, mint egy nyári ruha mellénye – rövid és céltalan.”. 37 életévébe a huncut kamaszéveken felül belefért a sport, a színészélet és a színpad világa, háromévnyi világjárás, többek között Afrikában. A pesti művészi élet ismert, és elismert alakja volt, szoros barátság kötötte Kabos Gyulához és Karinthy Frigyeshez is. 1943-ban januárban, az akkori Szovjetunióban munkaszolgálatosként halt meg.

dob10-3.jpg

Erzsébetvárosban – Kaczvinszky Barbara erzsébetvárosi polgár ötlete nyomán – javasla- tomra 2009-ben indult el a Gondolatok köve köztéri kompozíciók felállítása híres, közis- mert személyek emlékének és a kőre vésett gondolataik megőrzése érdekében. Szenes Hanna (mártír költőnő) és Carl Lutz (svájci diplomata) gondolatait megörökítő kompozí- ciók után a Képviselő-testület 2015. június 24-i ülésén fogadta el javaslatomat az immár harmadik, Rejtő Jenő emlékét őrző Gondolatok köve felállítására a Rejtő Jenő utca és a Hevesi Sándor tér határvonalán a Magyar Színház előtt kialakított téren.

Itt egy olyan Rejtői gondolattal találkozhatnak majd az erre járók, amelyet a Képviselő- testület tagjai közösen javasoltak és fogadtak el egyhangúan.

Dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

Egy 2008 novemberében elfogadott javaslat szerint a köztérre kikerülő mészkőtömb csiszolt felületére írják a térnek/utcának nevet adó személytől származó vagy egy róla megfogalmazott idézetet, és a személy nevét, születési és halálozási dátuma. A kezde- ményezés célja, hogy az alkotás a téresztétikai élményen túl az idézett gondolattal hozza közelebb a névadó személyt, nyújtson több ismeretet az arra járóknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr497609386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása