A mi Erzsébetvárosunk

Kertész utca 12/14.

2015. július 03. - amier

Az Akácfa utca 15/23. szám alatti BKV székház és a Kertész utca közötti átmenő telken álló, 1926-ban Walder Gyula tervei szerint épült együttesének Kertész utca felé néző része. A kivitelező itt is a Walla József Rt. volt. A személyforgalom a díszesebb Akácfa utcai oldalon, a gépkocsiforgalom pedig itt, a Kertész utca felől történt, történik.

kertesz1214-1.jpg

kertesz1214-2.jpg

A BSZKRT Kertész utca 14. sz. alatti igazgatósági épülét 1933-ban Sorg Antal cége, Sorg Antal Építőipari Rt.építette át és bővítette ki. Az 1869-es születésű, német származású Sorg kőművesmester még a XIX. század utolsó évtizedében indította el kisvállalkozását Kőbányán, és 1944-re Magyarország vezető építőipari cégbirodalmává nőtte ki magát. A húszas évektől két fia is beszállt a részvénytársaságba, és magas szintű politikai és gazdasági kapcsolatokat épített ki. Antal (1895-1978) építészmérnöki, Jenő általános mérnöki végzettséget szerzett. Idösb Sorg Antal az Építőmesterek Ipartestületének és Szövetségének is aktív vezetőségi tagjaként működött a két világháború között.

kertesz1214-3.jpg

Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a Kertész utca 12. és 16. számú ház alatt elfojtott meleg vizű hévízforrások találhatók még a török korból, illetve hogy itt a 14. számú telken eredetileg egy 1870-ben Buzzi Bódog építette földszintes lakóház állt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr177234039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása