A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál tér 1.

2015. április 22. - amier

1891-ben Gerstl Sándor szappankészítő mester megrendelésére épült 3 emeletes, a felső két emeleten dísztégla borításos hoomlokzatú  eklektikus lakóház a Dob utca (Dob u. 43.) sarkán. A tervező/kivitelező Schusbeck Pál volt. A Fővárosi Levéltár adatai szerint az ingatlan tulajdonjoga 1923-ig Szép Zsigmond földbirtokosé, majd fele-fele arányban özv. Szép Zsigmondné (Mandl Mária) és özv. Szép Antalné (Bleier Irma) tulajdonában volt.

klauzal_t1-1.jpg

klauzal_t1-4.jpg

A ház Dob utcai földszintjét 1985-ben árkádosította a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat (BUVÁTI) a Fővárosi Tanács megrendelésére. (Az 1920-as évek közepétől az árkád helyén hosszú ideig egy gyógyszertár működött.)

klauzal_t1-2.jpg

klauzal_t1-3.jpg

Bár Gerstl Sándor már 1871-től lakója volt  az eredetileg itt álló egyemeletes sarokháznak (akkoriban például a földszinten bolthelységet alakíttatott ki Schusbeck Pállal), ám csak 1889-ben lett annyi pénze, hogy Bőhm Mátyástól megvegye az ingatlant, majd a korábbi épület lebontása után helyére felépíttesse a ma is itt álló házat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr927389760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása