A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 21.

2015. június 25. - amier

A kétemeletes, U-alaprajzú neoreneszánsz főhomlokzatú historizáló lakóház a XVIII. század közepén kialakított telekre épült 1874-ben. Építtetője Thalabér Lajos országgyűlési képviselő, tervezője Landherr (Lanoherczky) Gyula volt. (Itt már ezt megelőzően is állt épület, az 1810-es és 1872-es térképeken különböző, utcavonalig épített házak láthatók.)

dob21-1.jpg

Középtengelyben nyíló kapu, a kapualjból jobbra nyíló lépcsőházban, félköríves öntöttvas korláttal kísért vörösmészkő lépcső látható. Az igen rossz állapotban levő házból 2007-ben költöztették ki a lakókat. 2010 elején a lépcsőház öntöttvas korlátelemeit ellopták, amelyet aztán fényképek alapján rekonstruáltak. 

dob21-3.jpg

dob21-2.jpg

A szomszédos épület – szintén műemlék – Dob utca 19. befektetője (a két épület befektetője azonos) 2012-ben engedélyt kapott az U-alakú műemléképület belső szárnyainak elbontásával összekapcsolt építkezésre, mélygarázs építésére, megemelt magasságú “tetőtér beépítésre”.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr467368456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása