A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 55.

2015. június 08. - amier

A historizáló stílusú, városi palotákat idéző homlokzatú egyemeletes lakóházat 1880 körül Jellinek Antal megrendelésére Jahn József építette. A többszöri tulajdonosváltás ellenére a ház eredeti funkcióját alapvetően megőrizte, csupán a földszinti üzletek egy részét zárták be, ahol most lakások vannak. Az épületnek utcai homlokzatán felül értékes részletei a lépcsőházak és az udvari függőfolyosó, melyeknek eredeti korlátja is fennmaradt.

dob55-1.jpg

dob55-2.jpg

A kereskedelméről híres Király utca közvetlen közelében található, többemeletes bérházak közé ékelődő, elegáns homlokzatú kétszintes épület a korszak építészetének egyik értékes emléke. Az 1932-ben készült tervek jól mutatják, hogy a földszinten műhelyek, raktárak, üzlethelyiségek helyezkedtek el, az emeleti részen pedig a tulajdonos lakása volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr337525516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása