A mi Erzsébetvárosunk

Nagydiófa utca 3.

2015. április 24. - amier

A Dohány utca sarkán (Dohány u. 38.) álló háromemeletes korai historizáló bérház 1880 körül épült, építtetője és mestere nem ismert. A ház tulajdonosai sokáig az Altschul-család tagjai közül kerültek ki. A ház, számos eredeti részlettel bír, úgymint a sarokerkélyek, az üzletportálok vasráccsal, a faragott, kétszárnyú kapu, az igényes lépcsőházban található öntöttvas posztamens, mozaikpadló, és az udvarban kút.

nagydio3-1.jpg

A ház földszintjén működött előbb a Méhkas vendéglő, ezt 1924-ben ifj. Suhajda György vette át, a helyiség neve is megváltozott, ekkor lett Suhajda vendéglő. A '70-es évek elején pedig már a Diófa étterem várta a vendégeket ugyanezen a helyen.

nagydio3-3.jpg

A ház előtt a járdán egy botlatókő (stolperstein) látható Fischer Sándor (1914-1942) emlékére, egykori lakhelye bejárata előtt. A botlatóköveket Gunter Demnig német szobrászművésznek a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő akciósorozata keretén belül helyezték el. Magyarországon a művész 2007. április 27-én helyezte el az első követ, Budapesten, a Ráday utca 5. szám előtt.

nagydiofa3_tabla.jpg

A sarokház Nagydiófa utcai falán – a kaputól jobbra – 2013-ban helyezték el dr. Ferenczi Sándor (1873-1933) emléktábláját, aki 1919 és 1930 között a házban étt. Ezt megelőzően – 1905 és 1916 között – a magyar pszichoanalitikus iskola megteremtője az Erzsébet körút 54. szám alatti bérházban lakott és rendelt, de emléktáblát csak itt állítottak neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr317393934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása