A mi Erzsébetvárosunk

387. Távolmaradási logika

2015. április 10. - amier


Tegnap jelent meg egy elemzés a Népszavában "Keserű ízű lett a demokraták kenyere” címmel, Friss Róberttől. Ebből itt most egy rövid részlet: „Egyetlen demokratikus pártnak sem tett jót, hogy parlamenti képviselőik letették az esküt az Alaptörvényre. Az inkább csak az értelmiség egy részét foglalkoztató vitát, bojkottálni vagy sem a NER-t, a maguk részéről eldöntötték: a rendszer kulisszáinak részei lettek, s egyben elvesztették természetes harci közegüket, az utcát, amelyet átvettek a civil szervezetek.” Az egy éve megválasztott országgyűlés 199 tagú. Ebben van 133 Fidesz-KDNP-s, 23 Jobbikos, 5 LMP-s és az előbb említett 38 demokratikus ellenzéki. Azóta történt változás az demokratikus ellenzék javára, de az újságcikk is az akkori helyzetből indul.

ellenzek2014.jpg

Fotó: Vajda József/Népszava

Azt tudjuk, hogy egy országgyűlési képviselő az eskü letételétől gyakorolhatja képviselői jogait. Az országgyűlés akkor is működőképes lett volna, ha 161 taggal ül össze. A Jobbikot nem lehet ellenzékinek nevezni, mert minden tekintetben együttműködik a kormánnyal. Az LMP helyzete vitatható az egyenlő távolságtartás politikájával, de vegyük ellenzékinek. Akkor jobb, hatékonyabb országgyűlés lenne 156:5 arányban? Még kazah viccnek is rossz.

A választók – sajnos nem elég nagy arányban – azért szavaztak a demokratikus ellenzékre, hogy tegyenek meg mindent a parlamentben. Ha kimaradtak volna, még annyira sem képviselné őket senki, mint most. Az a szavazással eldőlt, hogy ekkora az ellenzék, ekkora a parlamenti hatása. A másik oldalon több mint kétharmad ül és szavaz. Az ellenzékieknek a jog sok lehetőséget ad a kormány ellenőrzésére, ezt az ellenőrzést a Fidesz-KDNP minden módon gátolja. Az utcáról ezek a lehetőségek nincsenek.

Azon joggal vitatkozhatunk, hogy az ellenzék kihasznál-e minden lehetőséget, hogy miért nem erősebb az utcán. Már csak azért is elemezni kell, mert ha 2018-ban nem ezt – és nem újnáci kormányt akarunk, akkor rengeteg munka vár ránk.

És még egy. A távolmaradási logikából következik., hogy az önkormányzati képviselők sem tehettek volna esküt – ugyanarról a NER-ről van szó –, akkor mi lenne helyben? Egy helyi példát hozva: Erzsébetvárosban a 17 tagú képviselő-testületben 8 Fidesz-KDNP tag van, 1 jobbikos, 1 LMP-s és 7 demokratikus ellenzéki. Az eddigi gyakorlat szerint az ellenzék sok olyan kérdésben tudta választói álláspontját képviselni, amiért megválasztották őket. Itt is feltehető az a kérdés, hogy mindent elkövettek-e az önkormányzatban és azon kívül. Itt is le kell vonni a tanulságokat, mert legközelebb – ha lesz még önkormányzat – nem fideszes vezetést akarunk.

A parlamenten kívüli eszközök nagyon kellenek, de nem pótolják a képviselői lehetőségeket. Ebben van feladatuk a demokratikus ellenzéki pártoknak és van feladatuk a civileknek, akár szervezetten, akár csak egyénenként teszik. És lehetőleg mindannyian a közös fő cél érdekében.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr937356698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása