A mi Erzsébetvárosunk

335. Paksi titkok 3.

2014. december 29. - amier

04.jpgLesz-e Pakson újabb atomerőmű? (III.)Eddig a devizahitelről beszéltünk, meg az építés körülményeinek szinte teljes körű titkosításáról. Pár nap alatt az a kérdés is előkerült, hogy lesz-e atomerőmű, és ha igen, orosz tulajdonba kerülhet-e? Az első megdöbbenés ott van, hogy egy (vagy több?) aláírt, igen komoly témájú szerződésnél tisztázatlan az elállás lehetősége és tisztázatlan a tulajdon.

Azután jönnek a részletek. Mi van, ha Putyin meggondolja magát? Mivel a tervező, a fővállalkozó az orosz állami Roszatom, bármilyen politikai döntés előfordulhat (lásd: Déli áramlat). Mi van, ha az uniós vizsgálódás eredménye miatt nem szabad megépíteni? Mi van, ha mi gondoljuk át és gondoljuk meg ezt a bizonytalan gigaberuházást?

paks3.jpg

Felmerült az is, hogy az esetleges hitelezési akadályokat azzal kerülik meg: orosz tulajdonú lesz az erőmű és garantált áron vásárolunk? Érdekes ellentét lenne ez a kiszolgáltatottság Orbán szabadságharcos ténykedésével. Tényleg Brüsszelben és Washingtonban védik a mi érdekeinket. Mert vezetőink csak a pénzt látják.

A fenti kérdésekre pár napon belül egymással ellentétes kormány- és szakmai nyilatkozatok jelentek meg. Itt csak az a biztos, hogy 10 milliárd eurónyi hitelt 30 év alatt kamatostul vissza kell fizetnünk. Gyerekeink és unokáink adóssága készül az orrunk előtt!

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr597019735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása