A mi Erzsébetvárosunk

325. Budapest100 az Év Programja

2014. december 09. - amier

Ma kihirdették az Év Önkéntes programja 2014 nyerteseit, amelynek budapesti nyertese a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány (KÉK) és az OSA Archívum szervezésében  elindí- tott Budapest100, vagyis Budapest 100 éves épületeit bemutató rendezvény. Az 2011-ben valósult meg, a cél az volt, hogy az év századik napjához kapcsolódóan a lehető legtöbb százéves ház kinyisson a látogatók előtt. Az ötlet két kutató, Tamási Miklós és Lénárt András fejéből pattant ki, az akkor 100 éves Goldberger-házat (most OSA Archívum épülete) kívánták valahogy méltón megünnepelni. Aztán ezt továbbgondolva kiterjesz- tették a programot a budapesti 100 éves házakra.

dohany58-1.jpg

Dohány utca 58/62.

Ettől az évtől kezdve minden évben újabb és újabb százéves ház kinyitotta meg kapuit a látogatók előtt, és a lakókkal együtt ünnepeljék meg a centenáriumot. De a program nem csak a házak bejárására korlátozódott, 2013-ban már nosztalgiavillamos, kedvezményes taxizás és egy okostelefon-alkalmazás is segítette a rendezvényt. (Itt a blogon az év elején mi is kigyűjtöttük a kerületben idén 100 éves házakat, majd szépen sorra is vettük őket...)

És ami a legfontosabb: már lehet jelentkezni a jövő évi programra. Minden olyan ház csatlakozhat, amelynek az építése kapcsolódik 1915-höz: ekkor kaptak építési engedélyt, ekkor volt az alapkőletétel, ekkor adták át stb.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr266970349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása