A mi Erzsébetvárosunk

318. Múltidéző - Remíz 1.

2014. november 26. - amier

És most akkor megint következzék egy kis múltidézés. Egyszer korábban, még szeptemberben szó esett itt a Damjanich utcán egykoron a Rottenbiller utca és a Damjanich utcai remíz felé robogó villamosról. Most viszont olyan képet fedeztem fel a fészbukon, mely egyszerre mutatja meg ezt az új helyszínt, meg a múltat és a jelent. (Az ilyen képeket itt, a Budapest régen és most oldalon is tessék megnézni!)

remiz1.jpg

Ez az erzsébetvárosi kép az egyik, rajta az egykori villamos kocsiszín és trolibusz garázs (ma szupermarket) meg trolibuszok a Dembinszky-, Bethlen Gábor és a Damjanich utca határolta tömbben. (Mint a képen is látható, az utca eredeti kockakő burkolatában még sokáig fellelhetőek voltak a villamossínek is, ezek csak akkor tűntek el, amikor a köveket felszedték és az utcát leaszfaltozták.)

Az eredetileg itt álló épületegyüttest 1867-ben adták át, akkoriban még a lóvasutat szolgálta ki (irodák, istállók, kocsiszín, műhely). 1896/97-ben Moravetz József tervei alapján új épületegyüttest építettek a telekre (remíz, áramfejlesztő telep, irodaház), és ezt a képen is látható kétemeletes épületet, amit Bagolyvár irodaháznak neveznek manapság. Mellé 1910/11-ben építették fel azt az igancsak nagyméretű, Bíró Imre tervezte ötemeletes lakóházat, melynek most már több mint 100 éve élvezhetjük, nem csak a homlokzatát, hanem a tűzfalát is. Ez azért "jó" példa a korabeli "környezethez való illeszkedésre" is. Maradjunk annyiban, hogy érdekes... (Folyt. köv.)

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr106935573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása