A mi Erzsébetvárosunk

261. Múltidéző - Damjanich utca

2014. szeptember 01. - amier

01.jpgKampányidőszak, esős, borongós nap. Ehhez illően kerestünk megint valami nosztalgikusat. Itt van például mindjárt az egyik nagy kedvenc, az Ilyen is volt Budapest... oldala. Az egykori Károly körút erzsébetvárosi oldala után nézzük meg most együtt a kerület másik felén az 1930-as évek Damjanich utcáját, azaz mi is volt és hogyan is volt ott akkoriban.

Kezdjük talán magával az utcával: kialakulásakor, a XIX. század elején a Külső Három Dob utca (Aussere Drei Trommel Gasse) része volt. Mostani nevét 1874-ben kapta, és a Rottenbiller utca 35-től Dózsa György út 76-ig tart. Névadója Damjanich János (1804-1849) a szabadságharc tábornoka, a veressipkás zászlóalj parancsnoka, aki 1849. október 6-án vértanúhalált halt Aradon.

dami_villamos1.jpg

dami4042.jpg

Damjanich utca 1933. Benzinkút a két egymással szemközt elhelyezkedő (40. és 42. szám), 1927-ben Reiss Zoltán tervei alapján épült 5+1 emeletes lakóház között. Ugye mindenki felismeri, pedig több mint nyolcvan év telt el azóta! Az utcarészlet pontosan olyan, mint ma, a különbség csak annyi, hogy nincs már ott sem benzinkút, sem pedig a 27-es villamos (aminek itt csak a sínjeit láthatjuk, úgyahogy). És nincs már sajnos Antal Imre se, aki itt, ebben a házban lakott… (Ekkoriban – a ’30-as évek elején – a 27-es járat a Városligettől a Horthy Miklós köröndig, azaz a Móricz Zsigmond körtérig közlekedett.)

dami_villamos2.jpg

Damjanich utca 1938. Itt a 27-es villamos épp a Rottenbiller utca felé robog, a házak szinte itt sem változtak semmit se. A villamos mögött a Murányi utca torkolata és az 1893-ban Wellisch Alfréd tervei szerint épült  háromemeletes eklektikus lakóház – Damjanich utca 37. (Murányi u. 52.) – látható. (Ekkoriban a 27-es az Állatkerttől a Baross térig járt.)

BBP

***

A Damjanich utcai villamos vonal története hampage.hu-n. (A vonalat a II. világháború után nem építették újjá).

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr696656983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása