A mi Erzsébetvárosunk

212. Veszélyben a Városliget

2014. június 18. - amier

07.jpgTavaly döntött a parlament, hogy a Városligetben múzeumokat építenek. Erre 150 milliárd forintot terveznek, ami – példa kedvéért – több mint a felsőoktatásra egy évben költött pénz. Az egész tervezési, építési eljárást kivették az általános szabályok alól. "Rendkívüli” eljárásban megy az úthenger, a Ligetet egy kft-re bízták 99 évre.

A Városliget egy km²-es terület (Erzsébetváros 2 km²), 80 %-a zöldterület, kb. 6500 fával, kétszáz éves park. Ott van az Állatkert, a Széchenyi-strand (elég drága), néhány múzeum. De nekünk, erzsébetvárosiaknak nem csak ezt jelenti. A szomszédunkban lévő park gyere- keink játszóhelye, a felnőttek pihenőhelye, családi programok helye.

liget4.jpg

Egy hely, ahova ingyen lehet elmenni és ingyen lehet a területet használni. Itt akarnak négy évig építkezni, a Dózsa György út szélén egy 40 m magas épülettel elzárni tőlünk a Ligetet, csökkenteni a zöldet, megszüntetve a Dózsa György úti parkolási lehetőséget. Ha megvalósul – a szerintük a turizmust vonzó céljuk –, akkor újabb autóbusz és embertömeg használja ezt zöld területet.

liget3.jpg

Bár a kormány senkinek a véleményére nem kíváncsi, egyre növekvő tiltakozás kezdődött budapestiek és szakmabeliek között. Az itt belinkelt levelet Garay Klára "a Városliget barátja” írta, nyílt levélként. Itteni közzétételével szeretnénk az erzsébetvárosiak figyelmét szélesebb körben felhívni a Liget elleni merényletre.

Amíg nem késő!

Gergely József - önkormányzati képviselő

***

Garay Klára: Partnerként válaszolok a nekem adott válaszra: NEM! Ez nem válasz! (Városligeti hírmondó 2014. június 12.)

liget_terv.jpg

További részletek a Facebookon is megtalálhatók. Külön ajánljuk még elolvasásra Ceglédi Zoltán tegnapi bejegyzését. Ilyenek vannak benne: "Azt kéne megértenetek, hogy a Városliget kábé az egyetlen hely a pesti zöm számára, ha a telibeszart belső kerületekből valami természetesebb környezetbe szeretne eljutni. Nézzétek meg egyszer a kontrasztot! Nézzetek fel a Szondi utcai lakásokra, vagy egy körúton kívüli Király utcai ablaksorra, és képzeljétek el, hogy ott éltek. Ott kell megoldani, hogy néha ne csak a zaj meg a kosz meg a szmog érjen el, hanem gyerek, kutya, néni-bácsi, és ti magatok is valami normálisabb, zöldebb környezetbe jussatok."

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr426339937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.06.18. 16:46:49

nem a XIV kerulethez tartozik?
engem zugloikent idegesitene hogy belvarosi kicsi csirak hasznaljak párkolónak az idealis zugloiaknak valo P+R -t, es jol pofan is vernem ezert a Papcsakot

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.18. 17:03:41

"Itt akarnak négy évig építkezni, a Dózsa György út szélén egy 40 m magas épülettel elzárni tőlünk a Ligetet, csökkenteni a zöldet, megszüntetve a Dózsa György úti parkolási lehetőséget."

A 40 méter magas épület rossz, az igazi zöldterület csökkentése rossz, a fakivágás rossz, viszont a parkolóhelyek csökkentése és a beton feltörése jó.

Loós Gyula 2014.06.18. 17:07:35

szerintem meg felesleges az a sok fa, viharban mindig kidőlnek, veszélyesek. Szerintem inkább a vidámparkot kéne visszahozni, de főleg 3-szoros méretben, lenne turista látványosság

Alick 2014.06.18. 18:37:46

@Loós Gyula: a felhőkarcolók is veszélyesek, szinte vonzzák a belerepülni vágyó repülőket. :)

KunAndrás 2014.06.19. 21:47:23

Jó lenne, hogy ha már egy önkormányzati képviselő ír valamit, akkor az alapvető információkat ismeri/elismeri. Az építőket törvény kötelezi arra, hogy nemhogy ne csökkenjen a zöldfelület, hanem nőjön. Az épületek maguk nem lehetnek 40m magasak, akkora csak az építészeti jel (pl. egy torony) lehet. A megszűnő parkoló helyett parkolóház fog épülni a park másik végében, így a parkolóhelyek megmaradnak és elbontják a betontengert a Műcsarnok mellől. Egyébként meg pihenni továbbra is teljesen ingyen lehet majd menni, csak éppen már egy (a mostani lerobbantnál mindenképpen jobb) felújított parkba.

gergelyjózsef 2014.06.20. 11:54:50

Valóban nem csökkenhet a zöldfelület. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy ősfák árnyékában pihenhetünk, vagy a múzeum zöld tetejét nézegethetjük.
A javasolt parkolási lehetőségről érdemes megkérdezni a Dózsa György út és a mellékutcák lakóit.
A park eléggé elhanyagolt, de a felújítása menne a múzeumok építése nélkül is. Igaz, hogy ahhoz nem kell sok tíz milliárd :(.
süti beállítások módosítása