A mi Erzsébetvárosunk

118. Választás 2014.

2014. április 06. - amier

02.jpgMinden, amit ma a nagy választási kapkodásban össze tudunk szedegetni, amíg az eredmények meg nem érkeznek. Folyamatosan frissülünk, aztán majd meglátjuk, hogy mi mennyi, mi hány. Mindenesetre nem indult zökkenőmentesen a nap, az NVI oldala megint behalt. Az MTI-ben megjelent magyarázat szerint "egy előre eltervezett ellenőrzés miatt jelentek meg a reggel 7 órás választási részvételi adatok", reggel fél 9-kor. 

Kellemes választási vasárnapot!

***

09:10

Elbontotta a Madách tér és a Rumbach Sebestyén utca torkolatában lévő kordonokat – tucatnyi aktivista segítségével – Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője vasárnap reggel. A volt miniszterelnök a kordonbontás után sajtótájékoztatón azt mondta, "tisztességtelen, pitiáner és hazug" dolog volt a kivitelezőtől és az önkormányzattól, hogy kordonnal kerítette el azt a területet, amelyre ők korábban már bejelentették: ott fogják várni a választási eredményeket.

bajnai_kordon.jpg

11:01

Folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy rossz a külföldi szavazási névjegyzék, tett bejelentést az MSZP is, de az Indexnek is írt olyan olvasó, aki hiába kapott a névjegyzékbe felvételről visszaigazolást, még se szavazhatott.

12:15

Móré Csaba József Facebook-bejegyzése: 12,10 órakor megszólalt a városi telefonom. A helyi Fidesz irodából hívott fel egy kedves hangú hölgy. Érdeklődött, hogy" voltak már szavazni " ?- Mondtam, hogy igen. Aztán megkérdezte, hogy" a Fidesz KDNP listára és Rónaszékiné Keresztes Mónika Fidesz-KDNP jelöltre tettem az X-et ??" - Erre a kérdésére azt válaszoltam : kedves hölgyem ezt miért kérdezi ? Úgy tudom, hogy titkos a szavazás.. " Jó, jó, csak kíváncsiak lettünk volna,hogy kire szavazott..." - Nem gondoltam volna, hogy a helyi Fidesz szervezet időközben "közvélemény-kutató" tevékenységet is végez......

13:00

A választásra jogosultak 34,33 százaléka, 2.753.211 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A fővárosban a szavazók 39,01 százaléka, 533.163 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig. A részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 36,77 százalék, ami 359.644 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 30,11 százalék, abban a megyében 134.636-an voksoltak.

13:29

Az Együtt-PM lebontotta reggel a kordont, de a markolókat nem vitték el, inkább beépítették díszletnek.

valasztas_egyutt.jpg

14:07

A kormányváltó szövetség közös jelöltje Oláh Lajos levélben jelezte: a VI. kerületi 003-as szavazókörben problémák vannak. A szavazókörből azt jelezte a kormányváltó szövetség szavazóköri delegáltja, hogy a névjegyzék nem pontosan névsorban van kinyomtatva, a lista egyes oldalak alján összekeveredik. Emiatt vasárnap reggel bizonyíthatóan legalább 5 szavazót elküldtek a szavazóhelyiségből, hogy nem szavazhat, mert nincs a névjegyzékben.

14:10

A Kertész és a Wesselényi utca sarkán órák óta több százan állnak sorban a szavazásra várva. Az ATV szerint a több, mint 2000 főnyi átjelentkező okozza a torlódást. De az Akácfa utcából is hasonló hírek érkeztek...

valaszt_akacfa.jpg

15:55

Részvételi arány 15 órakor - 45,02 százalék - 3 millió 610 ezer választó már leadta voksát délután 3-ig, ez 45,02 százalékos részvételi arányt jelent. Négy éve 3 órakor 46,78, nyolc éve 48,89, tizenkét éve pedig 51,78 százalék volt ugyanez az arány. Minden második ember szavazott már 13 választókerületben, ezek közül 10 budapesti és 3 – Budakeszi, Szentendre és Érd – Pest megyei. Továbbra is budapesti kerületek a legaktívabbak, az élen ugyanaz a két kerület állt 3-kor, mint 1-kor: a XVI. és a XII.

16:05

A 444, a Cink után a MANCS, és a Hír 24 se mehet közvetíteni a Fidesz bulijára.

17:05

A nap folyamán Gyurcsány a DK-s egyéni jelölteket látogatta végig, Oláh Lajossal még néhány kínait is igyekezett meggyőzni.

valaszt_gyurcsany.jpg

Gyurcsány Ferenc és a kínaiak (Fotó: Dull Szabolcs - Origo)

17:56

Egy kissé közvetlenre sikeredett bejegyzés a fészen: Mi a f…omat írjak még, menjetek szavazni, mert éhen döglötök, ha a fidesz győz!!!

18:06

A magas részvétel azért fontos, mert a Fidesz szavazói sokkal biztosabban mondják, hogy el fognak menni szavazni, illetve a Fidesz sokkal erősebb mozgósítási rendszerrel rendelkezik. Tehát a kicsi részvétel nagy Fidesz előnyt hoz, más pártoknak csak magas részvételnél van esélye, amikor biztosra lehet venni, hogy kisebb mozgósítással is elmennek a rájuk szavazó emberek.

18:26

Mivel a Fidesz több lapot (Magyar Narancs, Hir24, Cink, 444)  sem engedett be a választási rendezvényére több lapot, ahogy a DK (Köztévé, HírTV) sem, ezért a HVG, az Index és az Origo is kihagyják a bulit. És persze mi is. A Fideszre nem mehetünk, a DK-ra nem megyünk. (444)

18:42

Fél hatig Budapesten szavaztak a legtöbben - Budapesten délután 17:30 óráig már 62,08 százalék szavazott. Megyei bontásban utána Heves megyében volt a legmagasabb a részvétel, 59,15 százalékkal, míg a választásra jogosultak közül a legkevesebben Bács-Kiskunban mentek el szavazni eddig, ott 52,62 százalékos volt a részvétel.

18:56

7-kor keményen véget vetnek a kígyózó soroknak a szavazatszámlálók. Legkésőbb 8 órára valamennyi szavazókörben be tud fejeződni a szavazás - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

19:05

A Nézőpont Intézet exit poll felmérése szerint a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a kormányváltó összefogásra 27 százalék. A felmérés szerint a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék adta a voksát. A közvélemény-kutatást 1200 ember telefonos megkérdezésével készítették.

Innentől várakozunk, holnap reggel jövünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr985963035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása