A mi Erzsébetvárosunk

85. Százéves házak 7.

2014. február 19. - amier

03.jpgDohány utca 30/A

Folytatva a 100 éves házak sorozatunkat, sétáljunk most át a Damjanich utcából a kerület másik felében álló, következő centenáriumát ünneplő (?) házhoz, a Dohány utcába. Pontosabban a Kazinczy utca sarkához.

Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint a Kazinczy utca (Kazinczy u. 3/A) sarkán álló ötemeletes, neobarokk bérház 1914 körül épült. Így megint csak elmondható, hogy lehet, idén lesz 100 éves, és az is lehet, hogy nem. De ez majd eldől az április végén megvalósuló Budapest 100 program során.

dohany30a-1.jpg

A Dohány utca felé nyíló oszlopdíszes kapubejárója mindenesetre impozáns megjelenésű, és kovácsoltvas zászlótartókkal, kandeláberekkel díszített. Hogy ki építtette és ki volt a tervezője, azt nem tudni, legalább is a Fővárosi Levéltárban nincs erre nézvést adat.

dohany30a-2.jpg

Az viszont a Séták a zsidónegyedben (Vince Kiadó) című könyvből tudható, hogy a nagyméretű telken a korabeli fényképek és a térképek tanúsága szerint 1910-ben még egy olyan egyemeletes korai lakóház állt, melynek óriási udvarán – hasonlóan sok más korabeli lakóházhoz – műhelyek, kisebb gyárak működtek. 1870-ben ez a lakóház Kölber Károly, a híres kocsigyáros tulajdonában volt, Frey Lajos és Kauser Lipót tervezte és építtette.

dohany30a-3.jpg

A felvétel közvetlenül a bontás előtt, 1910-ben készült.

Az 1910-ben kezdődő bontás után a Dohány utcai telkekre a világvárossá való átalakulást képviselő magas, igényes bérház épült fel, addig a Kazinczy utcai telekre csupán egy egyemeletes, jellegtelen autószerelő műhely. Később ide került az FHM Nyomda, mely 2006 nyarán szintén bontásra került...

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr385822627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása