A mi Erzsébetvárosunk

60. Olvasói levél 2.

2014. január 10. - amier

06.jpgÚjabb olvasói levelet fújt be a szél a postaládánkba, most a Király utcából. Közre is adjuk, hátha tudja valaki a levélben felvetett cseppet sem vidám kérdésekre, problémákra a választ, és azt esetleg a közeljövőben meg is osztja velünk – és persze a Nyájas Olvasóval – azokat. (A kiemelések az eredeti levélből valók). És akkor most következzék a levél...

***

Az Önkormányzat nem nyugszik, tovább szaporítja a válsággócokat, hergeli a lakosokat a Király utcában. A VII. kerületi Önkormányzat lepipálja a Bankokat, a polgárok elszegénye- sítése terén. Újra célkeresztben a Király utcai lakók. Mi lesz a sorsa a Király utcai lakosok- nak? Retteghet mindenki, aki még mindig önkormányzati lakásban kénytelen élni!

kiraly_utca1.jpg

A Király u. 15., 21., 25., 27., 29.-ben élő lakók 5-10 éve hiába várják, hogy történjen velük valami. Ők kiálltak az igazukért, megakadályozták, hogy eladják fejük felöl a lakáso- kat, az Önkormányzat büntet. A bérleti díjakat piaci (ha nem azt meghaladó) szintre emelte, az épületekre egy fillért nem költ, a lépcsőházakban sétáló patkányok nem ritka jelenségek. Most a Király u 11. lakosai vannak soron. Az Önkormányzat új, minden eddiginél aljasabb módszerrel próbálkozik. Nem a lakosoknak adja el, nem is egy befektetőnek. Ő veszi meg. A lakók választhatnak pénz vagy cserelakás között. De, és itt jön a trükk, a piaci ár 40%-át hajlandók fizetni, a piaci ár szerintük 215 000 Ft/nm2. Azaz a lakó a 45 nm2 belvárosi Király utcai lakásért majdnem 4 millió forintot is kap. Amiből költözhet, ahová akar, de ennyiből leginkább a híd alá, vagy albérletbe. Ehhez képest a deviza adósok sorsa irigylésre méltó.

kiraly21-1.jpg

De van más lehetősége is, a cserelakás elfogadása. Ezzel nem csak az a baj, hogy a kerület szélén van és többnyire lerobbant, de a bérleti díjak megfizethetetlenek. Elsősorban éppen a bérleti díjak magas volta miatt szeretnének a lakók elköltözni, vagy megvenni a lakásokat, a pusztulatban a patkányokkal még csak-csak eléldegélnének, de a bérleti díjat nem tudják fizetni. Az üzlethelyiségek is a magas bérleti díjak miatt állnak garmadával üresen a Király utcában. A szociális lakások esetében 93 százalékos lakbéremelés történt 2012-ben.

Arra is meg van a terve az Önkormányzatnak, ha egy lakó akadékoskodna. Életveszélyessé kell nyilvánítatni az épületet és akkor bárhová kiköltöztethetők az akadékoskodók. A Király u. 11. lakosai már kaptak is egy ajánlott levelet, hogy a kémény életveszélyes és senki nem használhatja, hiába béleltette ki, azaz nem is fűthetnek gázzal. A lakók kérdésére, hogy akkor most mi van, az Önkormányzat azt mondta, hogy nem kell komolyan venni az ajánlott levelüket, mindenki nyugodtan használhatja. Most még! Amíg van esély a megegyezésre. Ha akadékoskodik valaki, akkor lesz valójában életveszélyes. Az akadékoskodók pedig megkapják méltó büntetésüket.

kiraly21-2.jpg

Tehát választhat a lakó: a jobb vagy a bal kezét szeretné levágatni. Az idősebbek már el- fáradtak és elfogadták azt a kis pénzt, beköltöztek egy idősek otthonában, vagy hozzárak- ták spórolt pénzüket és elköltöztek valahová egy pici lakásba a gyerekeiket pedig – nem könnyű szívvel – albérletbe küldték. A családtagok konfliktusba kerültek egymással.

"Polgármesterként … a döntéseinket minden esetben az itt élőkkel egyez- tetve fogjuk meghozni” ígérte az új polgármester, Vattamány Zsolt. A lakók szerették volna, ha megvehetik a lakásokat, azt is szerették volna, ha az Önkormányzat eladja egy befektetőnek, aki kifizeti őket, azt is szerették volna, ha az Önkormányzat veszi meg és TISZTESSÉGESEN kifizeti őket, de ezt, ami történik, nem szerették volna, nem szeretnék! De ez kit érdekel?!

(Név és e-mail cím a szerkesztőségben.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr995751172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása