A mi Erzsébetvárosunk

31. Emlékezés Kéthly Annára

2013. november 17. - amier

03.jpgTegnap a Kéthly Anna téren az erzsébetvárosi szocialisták és PM-esek koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a szociáldemokrata író, újságíró, politikus születésének 124. évfordulója alkalmából. Csak az emlékeztetőül: Kéthly Anna (1889 – 1976) 1922-1944-ig, majd 1945-48-ig parlamenti képviselő volt, s ugyanolyan elkötelezetten lépett fel a zsidó- törvényekkel szemben, mint később a kommunisták népfrontosításával és a két munkáspárt 1948-as összeerőltetésével szemben.

kethly_kosz1.jpg

kethly_kosz2.jpg

Négy évnyi raboskodás után a forradalomban újjászervezte többedmagával a az Szociáldemokrata Pártot, majd Bécsbe ment a Szocialista Internacionálé Világtanácsának ülésére, ahol a forradalom nyugati megsegítéséért lobbizott.  Távollétében lett Nagy Imre kormányának államminisztere. A Szocintern ülése alatt verte le a szovjet hadsereg a forradalmat és Kéthly már soha többet nem tért vissza Magyarországra.

dr. Kispál Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr355636888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása