A mi Erzsébetvárosunk

Megújuló Jósika utcai imaház [344.]

2023. július 17. - amier

Nagyszabású felújításokba kezd az egyik magyar zsidó egyház. (Index

A nyár végéig – többek közt – megkezdődik a Jósika utcai imaház felújítása – derült ki a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) múlt hét közepén kiadott közleményéből.

josika4_2023.jpg

Kevesen tudják, hogy a Jósika utca 4. sz. épület földszintjén egy ortodox zsidó imaház található, melyet 1895-ben Kattler Bernát kalaposmester és felesége Klein Josefa alapí- tott elhunyt leányuk emlékére. Pedig a Kattler Erzsébet-imaház egykoron fontos szerepet játszott az erzsébetvárosi ortodox zsidók hitéletében. Az utcáról megközelíthető egyterű imahelyen a női és a férfi rész függönnyel volt elválasztva; a férfiak az utca, a nők az udvar felől léphettek be. Az udvaron magyar és héber nyelvű márványtábla állít emléket az alapítóknak.

P.s.: Az évtizedekig nem használt ház állapota hosszú időn át rendkívül rossz volt, hitéleti használatra alkalmatlan. Mostanra azonban külseje már megújult, a teljes felújítás költ- ségét Keszler Gábor, a MAOIH elnöke 50–60 millió forintra becsüli. A helyreállításokat a szervezet kifejezetten az erre a célra felajánlott magánadományokból finanszírozza.

*

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) a három közül a legkisebb hazai zsidó egyház, a több mint százötven éves múltra visszatekintő magyar ortodox zsidó közösség 1871 óta működő vallási (és ehhez kapcsolódó társadalmi, kulturális, szociális, oktatási és kegyeleti) képviselete. Öt zsinagóga és imaház, rituális fürdő, idősek szeretetotthona, bölcsőde és óvoda tartozik intézményei közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4218169309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása