A mi Erzsébetvárosunk

813. Fórum volt, városképileg

2018. augusztus 18. - amier

Szerdán megvolt, lezajlott a K11-ben az önkormányzat által szervezett, a kerület városképi rendeletének felülvizsgálatáról szóló lakossági fórum Dienes János kerületi főépítésszel. A beszámolók szerint mérsékelt érdeklődés mellett zajlott le a beszélgetés, ami elsősorban a kiváló időpontnak tudható be, amikor is még sokan szabadságon vannak/voltak – de ez biztos véletlenül íródott így ki. (Például tehették volna tegnapra is...)

forum2018a.jpg

Fotó: Simon József

A fórum lement. Kevesen voltunk, bár a Városkép védelem rendeletei a közvetlen lakókörnyezetünk építészeti szempontjai szerint szabályoz majd. Ígéretesnek tartom, az időpont ellenére is, hogy ebbe az Önkormányzat igyekszik bevonni az itt lakókat. Talán elkezdődik valami igazán hatékony szabályozás. Mindenesetre Dienes főépítész úr együttműködő. Bátran lehet hozzá illetve irodájához eljuttatni minden észrevételt, akár szabálytalannak tűnő kocsmateraszról, vagy igénytelen, homlokzat csúfító lakásfelújításról legyen szó. (Simon József / Új7 2019)

(Az Élhető Erzsébetváros fb-csoport oldalán olvasható egy hosszabb,
részletesebb beszámoló minderről.)

Ez meg egy rövid részlet az előző, elkocsmásodott Nagykörúttal foglalkozó posztból. Csak úgy, szintén városképileg.

  • A Nagykörút egyre inkább bulinegyeddé válik, ami rontja az ott lakók életminőségét.
  • Az üzlethelyiségekben jellemzően alacsony minőségű vendéglátó egységek nyílnak.
  • Az ezek előtt nyíló teraszok engedélyezése nem tisztázott a főváros és a kerületek között.
  • Bár a terület a fővárosé, a főváros településképi rendeletében (TKR) nincs településképi véleményezési eljárás, ezért a főváros a kerületekhez utalja a feladatot, ahol azonban erre sem precedens, sem humán erőforrás nem áll rendelkezésre.
  • A teraszok elhelyezkedése nem egységes: van, amelyik a homlokzat előtt, és van, ami a járda szélén kap helyet.
  • Miközben a háznak egy-egy vendéglátóhely plusz műszaki terhet jelent, a vállalkozónak nem áll érdekében a társasház közös tereinek és szerkezeteinek karbantartása.
  • A befektetők által airbnb-szálláshelyek és apartmanok létesítése céljából felvásárolt lakásokból egyre inkább kiszorulnak az ott lakók.

P.s.: Október 15-én, hétfőn 17 órától, ugyanitt a K11-ben lesz a folytatás – akkor már a konkrét szövegjavaslatokról is szó lesz. Javaslatokat és észrevételeket az elhangzottakkal kapcsolatosan szeptember 25-ig lehet leadni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2614188721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása