A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 12/AB

2017. április 23. - amier

A saroktelekre (manapság Rákóczi út 12/AB, Dohány utca 9/AB, Síp utca 1.) 1821-ben építtette fel kétemeletes, copf stílusú házát Marczibányi Márton országgyűlési képviselő, amelyet valószínűleg Hild József tervezett. Az épület földszintjén 1828-ban nyitotta meg kapuit a Salvator Gyógyszertár, amelynek Krisztust-fejet mintázó cégérét Dunaiszky Lőrinc készítette. (A Marczibányi-ház lebontása után a Jézus-fej a szemközti Emmer-ház második emeletére került.)

rakoczi12ab-3.jpg

A Marczibányi-házat 1871-ben vette meg dr. Lederer Sándor gyógyszerész, aki még ebben az évben Ámon József terve alapján jelentős átalakíttatta az épületet. A házat 1934-ben bontatta le az új tulajdonos dr. Holitscher Szigfrid közjegyző, hogy a telken 1936-ra felépíthesse hatemeletes, vasbetonvázas kettős bérházát, melyet Wälder Gyula tervezett. A kivitelező Mann József és fia, az üzleti portálok gyártója és tervezője a Haas és Somogyi Rt. volt. A lakatosmunkákat, az erkélyrácsokat és a rácskapukat Jungfer Gyula Rt. szállította.

rakoczi12ab-1.jpg

Az üzleti szinten eredetileg két kisáruház volt: az elszakíthatatlan nadrággal reklámozott 1879-ben alapított Guttmann J. és Társa áruháza, illetve Fischer Simon selyem- és csipkeáruháza. Az üzleteket 1948-ban államosították, helyükön a Verseny Áruház nyílt meg. Az üzlet 1999-ben lett a Libri könyváruháza.

rakoczi12ab-2.jpg

Az épület Rákóczi úti kapualja mellett 1979-ben helyezték ki Petőfi Sándor emléktábláját és rajta levő fejdomborművét, amelyet Markup Béla készített vörösmárványból és bronz- ból. (A Marczibányi-ház második emeletén lakott 1849-ben Petőfi Sándor.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8612446945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása