A mi Erzsébetvárosunk

István út 9.

2017. április 01. - amier

Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint 1905 körül épült ez a háromemeletes, díszes homlokzatú, kései eklektikus lakóház. Tervezőjéről, építőjéről és építtetőjéről azonban semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár. Amit tudni: 1899-ben Lindenbaum Mór vállalkozó, nagykereskedő tulajdonában volt István út és Óvoda utca (ma Péterfy Sándor utca) között húzódó (akkor még egybefüggő) nagymé- retű telek. Ennek 1901 körüli felosztása után Lindenbaum 1906-ig birtokolta az ingatlant.

istvan9-1.jpg

Megjegyzendő, hogy Lindenbaum Mór (1873-1940) az 1910. évi ház- és telekjegyzék szerint már 20 ingatlan tulajdonosa volt szerte a fővárosban – s nem mellékesen – 1903 és 1917 között Budapest legnagyobb adófizetői közé tartozott. Annyi bizonyos még, hogy 1906-ban már Spitz Izidor Imre kereskedő és neje, Mellinger Blanka volt a két tulajdonos, ők egészen 1928-ig azok is maradtak. Így aztán vagy ők, vagy Lindenbaum Mór volt a ház építtetője. Spitzék mellett szól, hogy a szomszédos telken álló házat a testvér, Spitz János építtette ugyanebben az időben, méghozzá Mellinger Artúr terve szerint...  

A telken korábban egy 1880-ban Landherr Gyula tervezte és építette földszintes lakóház állt, nagy kerttel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7412393725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása