A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 19.

2017. március 26. - amier

1896/97-ben Medek J. Vince tervezte/építette kétemeletes eklektikus lakóház, az építtető személye nem ismert. 1901-ben Piatnik Nándor és fiai cég megvásárolta a 17. szám alatti szomszédos ingatlant és ott gyárépületet alakítottak ki, majd – mivel a II. világháború előtt a kártyagyártás fellendült, és a régi gyárat kinőtte a Piatnik – 1938-ban megvásárolták ezt lakóházat, és felépítették az új gyárépületet, mely a régi épületszárnyhoz kapcsolódott.

rotten19-1.jpg

rotten19-2.jpg

Az épület előtt az autóbehajtótól jobbra és balra kovácsoltvas kerítés fut végig, mely mögött kis előkert található. A középső tengelyben nyílik az íves nyílású kapubejárat. A középső axisban a kapubejárat felett erkély ugrik előre, mely felett kevésbé hangsúlyos, kovácsoltvas korláttal ellátott erkély nyílik.

rotten19-4.jpg

rotten19-3.jpg

A gyárat 1948-ban államosították, Játékkártyagyár és Nyomda néven működött tovább, és hozzácsatolták – többek között – Klösz György grafikai cégét, a Kogutovitz nyomdát, valamint a földrajzi intézet államosítása után alakult Offset Nyomdát. Az egybevont vállalat 1974-től Offset és Játékkártya Nyomda néven működött, kártyát, játékokat, plakátokat, térképeket, naptárakat készített egészen az 1980-as évekig, majd a Magyar Posta tulajdona lett. Az 1990-as években privatizálták, s ekkor került a Guest Ltd. céghez, akik mindkét házszám alatti ingatlant megvásárolták. A 17. szám alatti épület rekonstrukciós munkála- tait elvégezték, mely az épület századfordulós historizáló jellegét megőrizte, ahol lehetett visszaállította, így annak egységét megtartva egy modern irodaház jött létre. Az udvaron északkelet irányban elnyúló üzemi helyiség és a 19. szám alatti lakóház rekonstrukciós tervei is elkészültek, ám kivitelezésükre még nem került sor.

***

A Piatnik-cég az előző századfordulón vált gyümölcsöző vállalttá, erős, fejlődő céggé az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Több helyen működtek fiókvállalatai, illetve európai számos országába exportálták jó minőségű termékeiket. A céget az 1819-ben Budán született Piatnik Ferdinánd alapította, aki 1835-ben Johann Gravatznál, majd 1839-ben Pozsonyban dolgozott. Innen útja Bécs felé vezetett, ahol Anton Moser kártyakészítő mester 1824-ben alapított cégénél üzletvezetőként helyezkedett el. Moser halála után 1843-ban átvette a cég irányítását, s ettől fogva elindult a cég sikerének útja. (A Piatnik-cég alapítását az 1824-es dátummal jelölték meg, visszautalva, hogy végeredményben egy már létező üzletet vettek át). 1882-ben fiai, Ferdinánd és Adolf is bekapcsolódott a munkába. A bécsi cég 1894-től volt jelen Magyarországon, majd lassanként több magyar céget is magába olvasztva a magyar és a közép-európai piacon monopóliumot szerzett magának.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2512371033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása