A mi Erzsébetvárosunk

Kertész utca 29.

2017. március 08. - amier

Az utca közepén álló négyemeletes, manzárdtetős szecessziós bérház hosszú ideig romos, elhanyagolt homlokzatát 2016-ban újították fel. 1911-ben épült, és Fodor Gyula* jegyzi a terveit. Az építtető Politzer Jakab férfiruha-kereskedővel és neje, míg az építő Paulheim és Weninger építőmesterek + Réti Manó (Benő) építőmester – mint felelős – voltak.

kertesz29-1.jpg

kertesz29-2.jpg

kertesz29-3.jpg

A homlokzat közepén végigfutó szalagon játszadozó gyerekek láthatók, a kovácsoltvas kaput fölül két pelikánmadár díszíti. A kapun belépve, a folyosó két oldalát egyszínű, a padlózatot pedig geometriai díszítésű eredeti csempe burkolja.

kertesz29-5.jpg

kertesz29-6.jpg

A bejárati folyosó mindkét oldalán dombormű látható, de a lépcsőház színesüveg ablakai és a lépcsőfeljárók vaskorlátjai is kiemelkedően szépek. (Érdekesség még, hogy a földszinti udvari lakások egyike orvosi rendelőnek épült, és az is maradt sokáig.)

kertesz29-4.jpg

2014-ben még így nézett ki a ház homlokzata. De belül maradt minden a régiben…

*Megjegyzendő, hogy több más források szerint a tervező nem Fodor Gyula, hanem a Löffler-testvérek (Löffler Sándor és Löffler Béla) voltak. Az eredeti terveken azonban Fodor Gyula aláírása látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7312322525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása